Es crea una maqueta tàctil de la tomba de la Reina Elisenda

05/03/2019 - 11:00 h

barcelona.cat

El Monestir de Pedralbes estrena amb una maqueta tàctil de la tomba de la Reina Elisenda II, una acció emmarcada dins del Pla d’actuació de millores de l’accessibilitat universal als museus de Barcelona.

El Monestir de Pedralbes estrena amb una maqueta tàctil de la tomba de la Reina Elisenda II, una acció emmarcada dins del Pla d’actuació de millores de l’accessibilitat universal als museus de Barcelona.

Dins del Pla d’actuació de millores de l’accessibilitat universal als museus de Barcelona, dissenyat conjuntament per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), s’ha creat una maqueta tàctil de la tomba de la Reina Elisenda II al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

El monument sepulcral de la reina, construït pel mestre de Pedralbes, es troba ubicat en dues cares, una al presbiteri de l’església i una altra, al claustre del monestir, abastant dos pisos d’aquest. Es tracta d’un sarcòfag únic, cobert amb una tapa plana, damunt la qual descansa la figura jacent d’Elisenda, vestida com a reina al cantó del presbiteri i com a penitent al cantó del claustre, on veneraven les religioses del monestir.

Aquesta doble visualització feia que fos complicat d’entendre per a tots els públics. Per això, es va considerar necessari la creació d’una maqueta tàctil que permetés a les persones amb discapacitat visual comprendre els elements formals que el composen, a la vegada que permetés a la resta de les persones usuàries apreciar el seu disseny total. També s’ha incorporat una peanya giratòria regulable en alçada i que permet l’aproximació de les persones amb mobilitat reduïda i usuàries de cadires de rodes.

A més a més, les cartel·les informatives s’ha produït amb textos de grans caràcters contrastats i Braille i el contingut està adaptat a la lectura fàcil. És a dir que es tracta d’un projecte de disseny universal.

El projecte ha comptat amb la participació de persones amb discapacitat visual, assistint a diferents sessions de contrast.