Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

La festa major d’Hostafrancs celebra cent seixanta anys

26/09/2019 - 17:05 h

Esther Estela

Festa Major. La festa major d'Hostafrancs arriba als 160 anys amb la fira de la magrana i el ball de rams com a actes més destacats. Les celebracions duraran del 27 de setembre al 6 d'octubre.

La història de la festa major del barri d’Hostafrancs es remunta al 1857, amb l’arribada de l’Àngel Custodi com a patró del barri. Però abans els hostafranquins ja celebraven festes. El veïnat formava part de l’antiga vila de Sants i antigament homenatjava sant Isidre, sant Bartomeu o sant Josep Oriol, un sant barceloní molt estimat a la ciutat que, en vida, havia estat capellà de la basílica del Pi, de la qual era sufragània l’església de Santa Maria de Sants.

Hostafrancs començà a créixer a partir de l’any 1839, quan ja no era un nucli de Sants sinó un barri més de Barcelona.

La llegenda de la història de l’Àngel Custodi diu que un dia sant Vicenç Ferrer entrà a Barcelona pel portal dels Orbs, va mirar enlaire i veié un àngel que guardava la ciutat. De llavors ençà, es col·locà un àngel en aquell punt, que passà a anomenar-se Portal de l’Àngel. Quan la porta va desaparèixer, la figura va ser traslladada a la parròquia de Santa Anna i posteriorment a Hostafrancs.

Les primeres festes es van celebrar el 1859 i van incorporar les tradicions pròpies de quan la figura era situada al Portal de l’Àngel. Una d’aquestes celebracions és la fira de magranes, que encara avui es fa per la festa major.

Enguany les festes començaran el divendres 27 de setembre amb el pregó (20 h,) a càrrec de Joana Siscart, comerciant del carrer de la Creu Coberta i veïna del barri. Hi actuarà l’Orfeó Atlàntida.

El dissabte 28 hi haurà portes obertes a la seu del Districte de Sants – Montjuïc (11, 11.45 i 12.30 h). A les 12 h, a la mateixa seu del districte, es podrà escoltar el Cor Jove de l’Orfeó Atlàntida. Al temple del Sant Àngel Custodi, a les 19 h, s’hi farà la XIV Trobada de Cant Coral amb el Cor Jove de l’Orfeó Atlàntida i l’Orfeó Atlàntida.

A les 20 h, a la plaça de Joan Pelegrí, hi haurà el vint-i-cinquè Ball de Rams d’Hostafrancs, amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. El ballarà l’esbart Ciutat Comtal, que arriba als seixanta anys de vida. Tot seguit, es farà el tradicional ball de festa major.

Diumenge a les 9.45 h, la benedicció de magranes inaugurarà la Fira de Magranes al carrer de Vilardell, davant la parròquia del Sant Àngel Custodi. A les 10.30 h començarà la XV Trobada de Puntaires al carrer de Sant Roc i a les 11 h la cercavila dels Gegants Petits del Pi, als quals enguany s’afegiran els Gegants de la Ciutat. Acompanyats dels Capgrossos Macers, en Jaume i na Violant participaran en la cercavila de manera extraordinària, per commemorar els cent seixanta anys de les festes.

També al carrer de Vilardell, en sortir de la missa (a les 13 h) es farà la ballada de sardanes, que anirà a càrrec de la cobla Lo Castell de Bellpuig. A les 18 h, al mateix carrer es podrà escoltar la cantada d’havaneres a càrrec del grup Montjuïc.

El dimarts 1r d’octubre, a la seu del districte es farà el debat ‘160 anys de la festa major d’Hostafrancs: present i futur’, amb representants d’entitats organitzadores de la festa. Es podrà seguir en directe per Sants 3 Ràdio (103.2 FM).

Dijous a les 19.15 h, a la Fundació Cultural d’Hostafrancs, el Cor Jove de l’Orfeó Atlàntida farà un assaig obert a joves que tinguin entre dotze i vint-i-cinc anys.

El divendres 4 a la tarda serà ple d’actes: la xocolatada infantil, espectacles d’animació infantil, taller d’estampació de totebags i el concert commemoratiu dels cent seixanta anys de la festa major (a les 22.30 h al carrer de Vilardell, 50). També cal destacar el concert de música amb un to marcadament femení, anomenat ‘Dones als escenaris’ (a les 21 h al Zumzeig Bistrot).

El dissabte dia 5 hi haurà la XIV Fira Medieval al carrer de la Creu Coberta, que durarà tot el cap de setmana. A les 11 h es farà l’itinerari històric per l’Hostafrancs obrer i industrial (sortida des de la seu de districte). A les 20.30 h, a la façana de l’escola Miquel Bleach, es projectarà el mapatge commemoratiu dels cent seixanta anys de la festa major.

El diumenge 6 continuaran les activitats relacionades amb la Fira Medieval. També es farà el torneig de botifarra, el vermut de festa major i l’acte de celebració del seixantè aniversari de l’esbart Ciutat Comtal (18.30 h al carrer de Vilardell).

A banda els actes de carrer, fins el 6 d’octubre, al centre cívic el Casinet d’Hostafrancs, s’hi exposaran els cartells presentats al concurs de la festa major d’enguany.