A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Es presenta la 160a Festa Major d'Hostafrancs

13/09/2019 - 09:41 h

Districte Sants-Montjuïc

FM Hostafrancs. La 160a Festa Major d'Hostafrancs tindrà lloc del 27 de setembre al 6 d'octubre, amb més de 75 activitats organitzades per les entitats del barri.

La 160a Festa Major d'Hostafrancs tindrà lloc del 27 de setembre al 6 d'octubre, amb més de 75 activitats organitzades per les entitats del barri. Ahir al Saló de Plens de Sants-Montjuïc se'n va presentar el programa i el cartell, obra de l'il·lustrador i dissenyador 3D Marc Subirana. Hi va actuar La Companyia juvenil de ballet clàssic de Catalunya, mentre que Mònica Planas, il·lustradora i creadora de la marca solidària HakunaBCN, va tornar a retratar l'acte a l'aquarel·la en directe.

L’acte de presentació de la Festa Major d’Hostafrancs va arrencar amb l’actuació de La Companyia juvenil de ballet clàssic, resident al Casinet d’Hostafrancs. Alhora, el públic va poder veure en directe per les pantalles com la dissenyadora Mònica Planas anava copsant el que veia en dibuix i aquarel·la. Ella té una malaltia neurovascular i el seu projecte, Hakuna BCN, és solidari amb l’Institut Guttmann, perquè hi dona un euro per cada il·lustració que ven. A més, properament farà tallers de dibuix al Casal Artesà d’Hostafrancs.

El creador del cartell de la Festa Major d’Hostafrancs d’enguany, guanyador del 17è concurs de cartells, es diu Marc Subirana i és un il·lustrador i dissenyador 3D d’Olot. Ahir va explicar que, a l’hora de fer el cartell, dibuixat íntegrament amb una tauleta gràfica, va decidir humanitzar les magranes que són símbol d’aquesta festa, convertint-les en un diable, un músic i una parella del ball de rams. Al fons del seu cartell es veu el Mercat d’Hostafrancs i la Tinença d’Alcaldia.

La 160a Festa Major

La Festa Major d’Hostafrancs comença divendres 27 de setembre amb el pregó de Joana Siscart, comerciant del carrer de la Creu Coberta i veïna del barri. El Districte de Sants-Montjuïc, amb seu a Hostafrancs, fa portes obertes amb visites guiades dissabte 28 al matí. La festa manté alguns dels seus actes més tradicionals, com el ball de rams o la fira de magranes, però també incorporacions dels darrers anys, com la projecció d’un mapping elaborat per nens i nenes del barri, que enguany commemora els 160 anys de la Festa Major d’Hostafrancs.

La Festa Major també celebra els 160 anys amb una samarreta commemorativa que ahir mateix es va posar a la venda. En els orígens del barri i de la festa, el trasllat de la figura del Sant Àngel Custodi des del centre de la ciutat fins a Hostafrancs va desplaçar-hi el culte popular al sant. Això incloïa el costum de reunir-se prop de la capella cada primer d’octubre per menjar magranes i castanyes. Segons sembla, aquest ritu servia per donar la benvinguda a la tardor. La incipient festa major es va reforçar uns quants anys més tard, el 1879, quan s’atorgà a l’església del Sant Àngel Custodi la condició de parròquia, desvinculada de Santa Maria de Sants.