Més de 200 activitats per la festa major de les Corts

02/10/2019 - 15:57 h

Esther Estela

Festa Major. Torna la festa major de les Corts amb deu dies de festa (del 4 al 13 d’octubre) i més de 200 d’activitats per a tots els gustos.

Un any més, torna a les Corts una de les celebracions més esperades. És la festa major del districte, que compta amb 213 anys d’història. Enguany són deu dies de festa (del 4 al 13 d’octubre), amb més de dues-centes d’activitats per a tots els gustos, tots els públics i a tots els barris del districte: la Maternitat i Sant Ramon, les Corts i Pedralbes.

La festa començarà el divendres 4 d’octubre amb les projeccions sobre la seu del districte, a la plaça de Comas (21 h). Es farà un viatge visual des dels orígens medievals del món del foc fins a la realitat festiva actual. A les 21.15 h hi haurà la cercavila de començament de la festa major amb els diables i timbalers de l’escola Ítaca, de la Repúbli-k de l’Avern, el gegantó Ulisses de l’escola Ítaca, el Guardià de les Corts i els Diables de les Corts. A les 21.30 h, a la plaça de la Concòrdia, es farà l’espectacle de foc i llum com a cloenda de la cercavila. Aleshores s’afegiran a l’acte la Banda de l’Escola Pare Manyanet, els ballarins de la Caldera de les Corts i els Diables de les Corts.

L’endemà es farà el correfoc unitari de la festa major, que enguany commemorarà els deu anys del Guardià de les Corts. A les 18.30 h, a la plaça de Comas, s’hi farà ‘La Botigueta del Remei’, una fireta on es pot trobar marxandatge de les colles de cultura popular del districte. Per exemple, hi haurà elements per a protegir-se adequadament al correfoc. La festa del foc començarà amb la tabalada (19.45 h), el ball de diables amb els versots (21 h), la ceptrotada (21.20 h) i l’inici del correfoc (21.30 h), que recorrerà els carrers del barri fins a la plaça de la Concòrdia, on hi haurà la cremada final (23 h). Hi prendran part els diables i timbalers de l’escola Ítaca, de la Repúbli-k de l’Avern, el Guardià de les Corts, els Diables de les Corts, els Bocs de Can Rosés, l’Aegis de Can Rosés i els seus convidats: en Gaudiamus del Coll, els Trapelles de Sant Antoni, els Diables de Vandellòs i els Bestialots Espurnats de la Sagrada Família.

Dissabte mateix, a la parròquia del Remei, s’hi farà el concert coral commemoratiu dels seixanta anys de l’Orfeó de les Corts (20.30 h) amb la Coral de l’Escola Lavínia, la Coral Quòrum, la Coral Concòrdia, la Societat Coral l’Espiga de les Corts i l’Orfeó de les Corts. A les 21 h, davant el Mercat de les Corts, el grup Cavall Bernat cantarà havaneres.

Diumenge hi haurà el Matí de Festa Major. La festa començarà a les 10 h amb la plantada d’entremesos participants, a l’avinguda Diagonal amb el carrer de Joan Güell. A les 11 h començarà el seguici fins a la plaça de Comas on, des del balcó de la seu del districte, es farà el pregó. Enguany anirà a càrrec de la Taula de Dones de les Corts i hi haurà interpretació en llengua de signes, subtitulació en pantalla i espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda. A les 12.15 h es farà la ballada de tots els entremesos participants en el seguici: l’Àliga de la Ciutat, la Banda de l’Escola Pare Manyanet, l’Estendard de l’Espiga de les Corts, els Gegants de les Corts, els Gegants de Sant Andreu, els Gegants Petits del Pi, la Banda Simfònica de les Corts, el gegantó i capgrossos de les escoles Lavínia, les Corts, SOLC, Barcelona i Ítaca, els diables i timbalers de l’escola Ítaca, els castellers Panarres de les Corts, el Guardià de les Corts, el grup de percussió Repúbli-k de l’Avern, l’Aegis de Can Rosés, els Bocs de Can Rosés i els Diables de les Corts.

En acabar el lluïment de gegants i bestiari, arrencarà la diada castellera (12.30 h) amb els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de Sabadell i els de la Vila de Gràcia.

De 10 a 17 h es faran portes obertes al monestir de Pedralbes i de 19 a 22.30 h n’hi haurà al claustre del monestir. A les 19.30 h hi haurà el concert de la Jove Orquestra Simfònica de les Corts (JOSC) i a les 20 h, a la plaça del Monestir, la Banda Municipal hi farà un concert.

El dilluns 7 la colla castellera Panarres de les Corts farà un assaig públic a la plaça de la Concòrdia.

Dimecres a les 19 h, al jardí del centre cívic de Can Deu, hi haurà l’homenatge a les entitats del barri que fan aniversari i la proclamació dels cortsencs i cortsenques de l’any.

El dijous 10 al casal de gent gran de Sant Ramon es farà una xocolatada (17 h) i cantada d’havaneres. A les 18.30 h a la plaça del Mirall de Pedralbes es podrà escoltar el concert de la Banda Simfònica de les Corts. A les 19 h, els Panarres faran un nou assaig a la plaça de la Concòrdia.

La festa s’intensificarà divendres 11. A les 18 h es ballaran sardanes a la plaça de la Concòrdia, amb la música de la cobla Lluïsos. A la mateixa hora, a la plaça del Sòl de Baix, s’hi prepararà un taller de castells a càrrec dels Panarres i posteriorment hi haurà un taller de percussió amb la Repúbli-k de l’Avern (19 h). A les 18.30 h la Banda de l’escola Pare Manyanet farà un concert a la plaça de les Ceràmiques Vicens. A les 21 h hi haurà havaneres i rom cremat a la placeta del Cardenal Reig.

L’endemà a les 10.30 h els diables de l’escola Ítaca faran una tabalada, que anirà de la porta de l’escola Ausiàs March a la plaça del Sòl de Baix. A les 11 h a la plaça de Comas es farà la XXIII trobada de puntaires i a les 12 h, a la mateixa plaça, una ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. A les 12.30 h, a la plaça de la Concòrdia, es farà l’actuació castellera dels Panarres de les Corts i a la mateixa hora, a la Gran Via Carles III amb avinguda de Madrid, hi haurà la matinal de sardanes a càrrec de la Cobla Rambles i l’actuació de cinc colles sardanistes.

Ja a la tarda arribaran les cantades d’havaneres. A les 17 h se’n faran a la plaça de Can Rosés amb el grup Montjuïc i a les 18 h a la plaça de les Ceràmiques Vicens amb el grup Mar i Vent.

El diumenge 13 hi haurà jocs tradicionals per a infants (10.30 h, a la plaça de la Concòrdia), el concert de la Banda de l’escola Pare Manyanet (13 h, a la placeta del Cardenal Reig) i l’actuació dels Falcons de Barcelona (17 h, a la Gran Via Carles III amb avinguda de Madrid).

Al vespre, a la plaça de Can Rosés, hi haurà la tabalada (19.30 h) i, tot seguit, el correfoc infantil (20 h). Del mateix espai començarà el correfoc adult a les 20.40 h. Hi participen els diables i timbalers de l’escola Ítaca, els Bocs de Can Rosés i l’Aegis.

El castell de focs a la plaça de Can Rosés posarà el punt final de deu dies de festa major.

Enguany, fins al 5 de novembre es podrà visitar l’exposició ‘Les Corts, terra de foc’, que els Diables de les Corts han preparat per al seu vint-i-cinquè aniversari a l’espai expositiu del districte.

A més, durant la festa major es podrà aconseguir el mocador solitari de la festa, que ajuda l’EMMCI, una ONG del barri que lluita per la igualtat i els drets dels infants.

Podeu consultar-ne tota la programació al pdf adjunt.