Fita històrica: aconseguides les 50 ratificacions del Tractat de les Nacions Unides sobre la prohibició de les armes nuclears (TPAN)

02/11/2020 - 12:33 h

Redacció

El 24 d’octubre de 2020, es va aconseguir que el tractat fos ratificat per 50 estats un requisit per a la seva aplicació.

El 24 d’octubre de 2020, es va aconseguir que el tractat fos ratificat per 50 estats un requisit per a la seva aplicació.

 

Amb la signatura d’Hondures, només un dia després que Jamaica i Nauru presentessin les seves ratificacions, el tractat (que va ser aprovat per 122 països el 7 de juliol de 2017 a les Nacions Unides) entrarà en  vigor. Abans de l’adopció del TPAN, les armes nuclears eren les úniques armes de destrucció massiva que no estaven prohibides pel dret internacional, malgrat les seves catastròfiques conseqüències humanitàries.

En aquest repte ha estat decisiva la Campanya per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), d’abast mundial i guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2017, que impulsen a l’Estat espanyol la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, Fundipau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Mónsenseguerresisenseviolència, entre altres entitats. L’Ajuntament de Barcelona ha realitzat diferents accions de suport a aquesta campanya, la més recent va consistir en l’aprovació d’una declaració institucional, el 18.02.2020, coincidint amb la visita a Barcelona de Setsuko Thurlow, supervivent de l’holocaust nuclear d’Hiroshima. En aquesta declaració l’Ajuntament insta el Govern de l’Estat espanyol a signar i ratificar el TPAN.