La Unió Europea escull Barcelona com a seu de l'ens que liderarà la innovació en mobilitat urbana

13/12/2018 - 13:11 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El projecte MOBILus, encapçalat per Barcelona i format per un partenariat de 48 ciutats, empreses i universitats, ha estat l’escollit per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia per liderar la comunitat d'innovació sobre mobilitat urbana.

 

El projecte MOBILus -Mobility for Liveable Urban Spaces, encapçalat per Barcelona i format per un partenariat amb altres 12 ciutats, 17 empreses i 18 universitats -un total de 48 socis de 15 països, destacant per nombre de socis Alemanya i Holanda-, ha estat l’escollit per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) per liderar la comunitat de coneixement i innovació (KIC, Knowledge and Innovation Community) sobre la mobilitat urbana a la Unió Europea almenys fins al 2026. La candidatura del projecte va ser coordinada pel Comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona.

El projecte, que es conforma com una plataforma públic-privada multinacional europea, té un pressupost de 1.600 milions d’euros, 400 dels quals els aportarà la Unió Europea a través de l’EIT i els 1.200 restants aniran a càrrec dels socis de la comunitat d’innovació. La recerca s’ha plantejat amb una durada mínima de set anys, ampliable a quinze, i es preveu que els primers resultats es publiquin el 2020.

L’objectiu del projecte EIT Urban Mobility és buscar solucions als reptes de la mobilitat urbana i trobar nous usos als espais urbans a fi d’assegurar l’accessibilitat, la sostenibilitat i l’eficiència dels sistemes de transports. Alhora, es preveu que l’activitat desenvolupada pel consorci MOBILus permeti estimular i donar suport a l’activitat econòmica i investigadora, amb l’objectiu d’impulsar la competitivitat del sector europeu de la mobilitat.

La seu provisional del projecte s’instal·larà a Ca l’Alier, al districte de Sant Martí, des d’on es coordinarà el treball en xarxa amb la resta de participants i amb les quatre subseus CopenhaguenMunicPraga i Helmond, on es troben els altres hubs d’investigació.

Ciutats: Amsterdam, Barcelona, Copenhaguen, Eindhoven, Estocolm, Hamburg, Helmond, Hèlsinki, Istanbul, Milà, Munic, Praga i Tel-Aviv.

Empreses: Achmea, Amadeus, BMW, Colruyt Group, E.ON, MOL Group, Oracle, SEAT, Siemens, Skoda Auto, TASS International, TomTom, Tractebel, Unternehmer TUM, Volkswagen Truck&Bus i Zone Cluster.

Universitats i centres de recerca: Aalto University, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Budapest University of Technology and Economics, CARNET, Centro Tecnológico de Automoción de Galicia (CTAG), Czech Technical University, ENEA, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Eindhoven University of Technology, Fraunhofer Society, Institute of Information Theory and Automation, KTH Royal Institute of Technology, NFF, Universitat Politècnica de Catalunya, Technical University of Denmark, Technical University of Munich, Technion-Israel Institute of Technology i University College London.

Més informació: Info Barcelona, Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona, EIT