L’Ajuntament de Barcelona participa al World Urban Forum d’Abu Dhabi

dl., 10/02/2020 - 12:35

World Urban Forum 2020

Jorge Luis Fuentealba Diez

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet i el comissionat d’Agenda 2030 Miquel Rodríguez van representar l’Ajuntament de Barcelona en 10ena edició del World Urban Forum celebrada a Abu Dhabi.

La desena edició del World Urban Forum (WUF10), que se celebra a Abi Dhabi del 8 al 13 de febrer convocada pel Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Habitat), té el lema “Ciutats d’oportunitats: connectant cultura i innovació” i compta amb 17.000 participants i 450 ponents de 168 països. El WUF és un esdeveniment que se celebra de forma biennal des de 2001 per tal de dialogar sobre la ràpida urbanització de la població a nivell mundial i el seu impacte en les comunitats, les ciutats, les economies, el canvi climàtic i les polítiques dels governs.

En representació de l’Ajuntament de Barcelona, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, va participar el dissabte 8 en el panel de l’Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals per debatre sobre com afecta la cultura i la innovació en la urbanització de les ciutats. A més a més, el dia 9 va  formar part d’una taula de debat sobre l’abordatge de la desigualtat mitjançant la cultura i la innovació.

Bonet va destacar, per exemple, que “els Estats han de confiar en els governs locals, dotant-los de més capacitat de decisió i més recursos. Però també les empreses s’hi han d’implicar, invertint en projectes liderats per les ciutats al servei del bé comú”.

D’altra banda, el comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, participa a dues sessions orientades a l’avaluació de l’Agenda 2030. El dilluns 10, a una sessió organitzada per UN-Habitat que debat sobre el progrés de les revisions locals voluntàries dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), on va destacar que l’Ajuntament de Barcelona lidera la implementació de l’Agenda 2030 i la seva adaptació als nivells locals, podent impactar directament en el 80% dels ODS. El dimarts 11 participa a la reunió de UCLG ASPAC sobre la implicació dels governs en la implantació dels ODS. En el mateix context, el comissionat forma part de la primera reunió de la xarxa de ciutats de CGLU on s’analitza la localització de l’Agenda 2030.


Estand “Catalunya, quan les idees esdevenen accions”

Paral·lelament, el diumenge 9 es va inaugurar l’estand compartit per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) on, sota el lema “Catalunya, quan les idees esdevenen accions”, l’Ajuntament va presentar cinc projectes per a la sostenibilitat i la millora de la governança a la ciutat. La Zona de Baixes Emissions, les estacions de càrrega de vehicles, les superilles, la iniciativa Districlima a la incineradora de Sant Adrià i la plataforma democràtica Decidim són projectes alineats amb l’Agenda Urbana de Catalunya. En aquesta inauguració, Laia Bonet va remarcar la importància de la cooperació entre administracions a deu anys per fer realitat l’Agenda 2030.


Barcelona impulsa la creació d’un nou grup de ciutats

Barcelona va impulsar, representada pel comissionat Rodríguez, la creació d’un grup de ciutats que compartiran coneixement en l’avaluació i implementació de l’Agenda2030 a nivell local, que permetrà treballar per assolir els ODS conjuntament amb Buenos Aires, Durban, New Taipei, Montevideo i Kazan.


Declaracions signades per Barcelona

Com un compromís amb el seguiment i el compliment dels ODS a la ciutat, Laia Bonet va signar formalment la Declaració d’Avaluació Local Voluntària promoguda per Nova York i de la qual Barcelona forma part des de setembre de 2019. D’altra banda, el comissionat Rodríguez va signar en representació de Barcelona el Cities for All Global Compact sobre ciutats accessibles.


Informe d’ONU-Habitat sobre el programa International Urban Cooperation 

El dia 9 de febrer es van presentar les conclusions del nou informe d’ONU-Habitat sobre la contribució a la nova agenda urbana del programa europeu International Urban Cooperation (IUC), que combina parelles de ciutats europees amb ciutats d’altres regions del món. L’informe inclou el programa IUC entre Barcelona i Nova York en matèria d’habitatge com a exemple de localització dels ODS.