L’Ajuntament presenta un conjunt d’accions per consolidar el posicionament internacional de Barcelona com ciutat de ciència i coneixement

13/05/2021 - 12:18 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El document "Barcelona Ciutat de Ciència" desenvolupa l’eix del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 dedicat a la projecció internacional del model de ciència de la ciutat i inclou sis grans reptes i 30 actuacions.

El 12 de maig, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, i la delegada de Ciència i Universitats, Júlia Miralles de Imperial, van presentar el document “Barcelona Ciutat de Ciència. Reflexió i acció per projectar Barcelona en el context científic i acadèmic internacional”, que desenvolupa l’eix del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 dedicat a la projecció internacional del model de ciència de la ciutat i que inclou sis grans reptes i 30 actuacions a implementar en els propers dos anys.

El document es va presentar al teixit científic de la ciutat i recull les conclusions d’un procés de debat i reflexió organitzat pel Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona que es va desenvolupar en tres trobades que van tenir lloc els dies 3 i 17 de març i 23 d’abril i que van aplegar 53 representants de 35 institucions de l’àmbit científic i acadèmic amb l’objectiu de detectar nous reptes que permetin revertir els efectes negatius que la pandèmia ha provocat en el model de projecció internacional de la ciutat, amb les restriccions en l’arribada d’estudiants, per exemple, o en la reducció dràstica de congressos científics i acadèmics.

En el document s’estableixen els compromisos col·lectius entre l’Ajuntament de Barcelona i aquest teixit científic barceloní i metropolità, per tal de seguir impulsant i consolidar a nivell internacional el posicionament de Barcelona com a ciutat de ciència. Un posicionament que a hores d’ara ja és conegut, ja que per exemple, l’índex de la revista Nature de ciutats científiques situa Barcelona com la primera ciutat a nivell estatal en producció científica, i la quarta de la Unió Europea.

Concretament, aquests són els sis reptes que planteja el document:

1. Entorn laboral i social del recercaire: fer de Barcelona una ciutat atractiva per establir-s’hi i quedar-s’hi.

2. Innovació científica i transferència de tecnologia i coneixement: creixement del teixit econòmic científic de la ciutat.

3. Espais de coordinació entre els centres de recerca i universitats de la ciutat i la seva àrea metropolitana.

4. Marca “Barcelona Ciència”: un element de referència de la ciutat, els centres de recerca, les universitats i els professionals que treballen en el teixit científic i acadèmic de la ciutat.

5. Cultura científica a la ciutat i ciència participativa.

6. Diàleg i col·laboració entre els centres de recerca, les universitats i l’Ajuntament de Barcelona.