L'Ajuntament dona suport a l'Observatori de Drets Humans a la Necro Frontera del Colectivo Ca-minando Fronteras.

15/06/2022 - 17:39 h

Redacció

Unim esforços per visibilitzar les vulneracions de drets a les fronteres.

Unim esforços per visibilitzar les vulneracions de drets a les fronteres.

La Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i la presidenta del Colectivo Ca-minando Fronteras, Montserrat Sánchez, han signat un conveni de col·laboració per contribuir, mitjançant el projecte de l’Observatori de drets humans a la necro frontera, a la millora de les polítiques públiques migratòries en el context de la Frontera Euroafricana per i per al respecte als drets humans.

El Colectivo Ca-minando Fronteras va néixer en 2002, fruit de la sinèrgia i la unió de diversos defensors i defensores de drets humans situats en diferents territoris de la Frontera Occidental Euroafricana. Es va constituir com associació en 2008 i actua des d’una perspectiva transnacional, transcultural, diacrònica, antiracista i feminista denunciant les fronteres com espais d’impunitat. Lluiten per al restabliment dels drets de les persones en llocs on són vulnerats, enxarxant persones i comunitats. Des de la investigació social i la comunicació fan incidència política per acabar amb les estructures que amenacen els drets humans de les persones migrants i refugiades a la frontera occidental euroafricana. La feina del Colectivo, juntament amb la de la seva portaveu Helena Maleno, ha estat objecte de nombrosos reconeixements i premis.

L’Observatori de drets humans a la necro frontera va néixer el 2015 i des de llavors ha anat teixint xarxes de col·laboració amb organitzacions que es troben a la frontera i amb moviments socials que fan incidència des d’altres territoris. Fa una feina de monitoratge dels drets humans, amb èmfasi en el dret a la vida, i de visibilitzar la realitat a la frontera occidental europea en les rutes d’accés a l’Estat espanyol (ruta atlàntica, Estret, Alborán i ruta argelina). Les dades que aporta l’Observatori són un instrument necessari per posar llum i veritat a una situació de vulneració de drets que és insostenible. Posant en el centre els drets de les comunitats  migrants i els de les seves famílies l’Observatori és, a més, un instrument que les pot  permetre recompondre la memòria dels processos migratoris.