L’alcalde de Barcelona fa una declaració pública sobre la situació al Pròxim Orient

27/10/2023 - 12:21 h

Redacció

Barcelona acollirà la cimera de ministres d’Afers Exteriors dels països de la Unió per la Mediterrània, oportunitat per assolir un acord.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet el 27 de novembre la següent declaració pública sobre la situació al Pròxim Orient:

Des del passat 7 d’octubre, arran de l’atac terrorista de Hamàs, s’ha produït una escalada bèl·lica a Gaza i Israel que ja ha provocat milers de víctimes mortals i més de 200 persones que segueixen segrestades com a hostatges. El 62% de les víctimes són dones i infants, segons l’ONU.

Davant d’aquesta insuportable tragèdia, no ens resignem. Volem i hem d’actuar. És el moment de trencar una espiral de guerra que només genera més destrucció i patiment als més febles. És l’hora de les ciutats perquè les ciutats són, per definició, espais de convivència i entesa. Barcelona ha demostrat la seva capacitat única per trobar camins de pau quan semblaven impossibles.

Així ho vam fer amb el Districte 11 Sarajevo. Amb l’Acord d’Amistat i Cooperació entre Barcelona, Tel Aviv i Gaza. Amb el suport a l’Acord de Pau entre el govern colombià i les FARC. Així ho estem fent amb el corredor humanitari amb la ciutat de Kíiv.

Ara és el moment de perseverar.

El nostre deure és mantenir viva l’esperança per a tots els homes i dones de Gaza i Israel. Barcelona, com a capital de la Mediterrània i seu de la Unió pel Mediterrani, vol exercir amb més convicció que mai de pont entre els països, les cultures i les religions del nostre mar. Mai és tard per a un nou acord. Mai és tard per a la pau.

Ara bé, no som ingenus. Sabem que la pau no pot quedar en una declaració de bones intencions.

Per aquest motiu, i com a primer pas, ens sumem a la petició d’un alto el foc humanitari que permeti l’apertura de corredors per a l’ajuda essencial davant l’emergència que viu la població de Gaza. Des de l’Ajuntament de Barcelona ja hem enviat un ajut extraordinari de 300.000 euros per fer front a les necessitats bàsiques de la població i dels refugiats palestins que es troben a la Franja de Gaza.

Ara toca anar més enllà. La pau comença per la nostra capacitat d’apropar posicions, cultivar l’empatia i buscar solucions sense violència. I Barcelona vol ser l’escenari on fer-ho possible. Per això acollim la seu de les principals xarxes globals de ciutats, com la Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), MedCités (xarxa d’ajuntaments i unions de municipis de tota la regió mediterrània), Metròpolis (Associació Mundial de les Grans Metròpolis) i la xarxa Ciutats Educadores. També formem part del lideratge d’Eurocities i estem agermanats amb més de 20 ciutats de totes les regions del món.

En unes setmanes tenim una oportunitat única de cristal·litzar aquest compromís. Barcelona acollirà la cimera de ministres d’Afers Exteriors dels països de la Unió per la Mediterrània dins del marc de la Presidència Espanyola de la Unió Europea.

Com a alcalde, i tal i com ha expressat el president del Govern, Pedro Sánchez, ofereixo Barcelona a Israel i Palestina, i a tota la comunitat internacional, per fer possible que aquesta cimera assoleixi un acord que permeti:

Primer, posar fi al sofriment de la població civil.

I segon, establir la base per a un nou acord de pau entre les parts enfrontades.

És l’hora d’implicar-nos amb tot el nostre capital polític, social i humà per aturar l’escalada de violència i evitar que el conflicte s’estengui a d’altres zones amb conseqüències imprevisibles.

Barcelona, com a ciutat de drets humans i pau, assumeix la responsabilitat de ser un far que guiï els altres a buscar un món millor.

 

Durant la presentació de la declaració, efectuada al Saló de Cent de l’Ajuntament, Jaume Collboni va estar acompanyat per representants de diverses xarxes de ciutats i entitats, entre els quals Senén Florensa, president de l’IEMed, i Josep Canals, secretari general de MedCités.