Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Projecte Prisma – Navas en Acció: transformant la mirada cap a la diversitat a través dels joves

02/04/2018 - 09:00 h

Drets de Ciutadania

Bones pràctiques. Un espai de comunicació i participació per visibilitzar els temes i interessos de la gent jove del barri de Navas, a Barcelona.

Un espai de comunicació i participació per visibilitzar els temes i interessos de la gent jove del barri de Navas, a Barcelona

 

Que som uns delinqüents, que som uns mal educats, que no respectem…” Així és com algunes persones veuen a la gent jove del barri barceloní de Navas, en paraules d’una de les joves que ha participat en el Projecte Prisma – Navas en Acció. A partir de la constatació que hi ha un imaginari negatiu sobre les persones joves de Navas va sorgir aquesta iniciativa, que pretén precisament canviar aquesta imatge.

L’objectiu del projecte és enfortir el vincle de la gent jove del barri amb la seva comunitat. Al llarg de diverses sessions de treball, aquest projecte utilitza la càmera per aproximar-se a la gent del barri i acostar-se a la realitat dels seus joves, que van triar donar el nom “Prisma” al projecte, per l’efecte de colors que es produeix quan la llum travessa la lent de la càmera, i que representa la diversitat dins del barri de Navas.

A través de diferents dinàmiques i metodologies participatives amb un grup de 14 joves i adolescents de Navas d’entre 16 i 20 anys, es fan visibles els seus interessos, preocupacions, i com veuen i senten el seu barri. Algunes de les metodologies utilitzades van ser sessions de teatre de les oprimides, crítica mediàtica, dinàmiques de cohesió, debats, improvisacions, i sessions de sensibilització sobre temes diversos, tal com mostra el vídeo del projecte.

Temes com el racisme, la islamofòbia, el classisme, o els rumors i estereotips al voltant de la diversitat cultural de Barcelona van ser alguns dels temes que van emergir i es van treballar al llarg de les dotze sessions que es van dur a terme. El projecte va generar missatges per compartir amb la comunitat i va obrir un diàleg i debat al voltant d’aquests temes. El procés va portar a les persones involucrades a qüestionar el seu propi imaginari, els seus estereotips, la desinformació, i a treballar temes concrets del seu dia a dia com, entre d’altres, l’assetjament de les dones al carrer o formes de discriminació més o menys subtil.

De tot aquest procés de co-creació va sorgir el vídeo “El dia que m’acceptis”, en el qual la gent jove de Navas reflexiona sobre el tema de la islamofòbia de gènere a través d’una interpretació i posada en escena. En concret, aquesta peça audiovisual està basada en un delicte d’odi que va patir una veïna del barri i posa el focus en el tracte discriminatori que pateixen les dones musulmanes pel fet de portar el vel.

El projecte segueix en l’actualitat i està treballant en una segona edició per continuar aprofundint en el coneixement del barri i la seva gent.

El projecte Prisma – Navas en Acció és una iniciativa de El ParlantePDC NavasPlataforma Social Salesians Sant Jordi-PES Navas, i ha comptat amb la col·laboració de Centre Cívic Navas. Aquest projecte ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona.