Amb el confinament de la COVID19 està augmentant la violència contra els defensors/es de DH arreu

Thu, 30/04/2020 - 12:55

Redacció

Els programes de protecció de les persones defensores dels drets humans alertem de l’augment de la situació de risc.

Els programes de protecció de les persones defensores dels drets humans alerten de l’augment de la situació de risc.

Prèviament a la declaració dels estats d’emergència i d’alarma per a pal·liar els efectes de la pandèmia de la COVID19, el món vivia immers en una crisi sistèmica que ha generat degradació ambiental, violència contra les dones i profundes desigualtats econòmiques i socials, entre d’altres conseqüències greus.

Per tot això, la crisi sanitària de la COVID-19 té major impacte en les poblacions en situació de vulnerabilitat i precarietat, entre les que es troben les persones que defensen els drets humans, amb l’empitjorament de les condicions de vida digna i segura. Una situació deguda, entre d’altres raons, als factors següents:

  • El cercle mediàtic entorn la crisi sanitària està invisibilitzant els assassinats, amenaces i persecució que segueixen patint les persones defensores de drets humans.
  • La situació de confinament està exposant els i les líders socials a un major perill pel fet que no poden canviar d’ubicació, com feien abans de la pandèmia, com a mesura de seguretat per a protegir la seva vida.

Els Programes de Protecció per a persones defensores de drets humans de l’Estat espanyol, entre els que es troba el Programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic, preocupats per l’agreujament  de la situació de risc que viuen les persones defensores de drets humans, les seves organitzacions i col·lectius, han emès un comunicat al respecte, en què també es demana l’acció de les autoritats competents.

Podeu consultar el contingut del comunicat en el document annex.