Barcelona i vuit ciutats europees demanen a la UE rebre directament part del Fons de Recuperació

29/10/2020 - 10:20 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Mitjançant una iniciativa promoguda inicialment per les alcaldies de Barcelona i Milà, les ciutats envien una carta a les autoritats europees per reclamar la gestió directa de part del Fons de Recuperació i Resiliència.

Mitjançant una iniciativa promoguda inicialment per les alcaldies de Barcelona i Milà, grans ciutats europees lideren un moviment per reclamar la gestió directa de part del Fons de Recuperació i Resiliència (FRR) de la Unió Europea: les alcaldesses i els alcaldes de Barcelona, Bratislava, Budapest, Hannover, Lisboa, Milà, París, Praga i Varsòvia han enviat una carta conjunta al president del Parlament Europeu, David Sassoli, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i al president del Consell Europeu, Charles Michel, per “sumar la veu de les ciutats” al debat sobre la millor manera d’assignar els fons.

Concretament, la carta insta a les institucions europees a “reconèixer els municipis com a aliats clau en la nostra lluita conjunta per un futur resilient”. Primer, es demana a la UE que “exigeixi als governs dels estats membres que involucrin més les ciutats quan dissenyin plans de recuperació a nivell de país”. En segon lloc, es planteja “que la UE destini part del FRR directament a les administracions locals. Respecte a això últim, instem específicament les institucions europees que adoptin l’esmena proposada al Parlament Europeu per destinar, almenys, el 10% del FRR a l’àmbit local. Volem assenyalar que un mecanisme veritablement coherent amb les necessitats requeriria un percentatge fins i tot superior a aquest 10%, i cridem l’atenció de les institucions de la UE sobre la necessitat d’accelerar el desemborsament de fons per maximitzar la seva eficàcia.”

En el seu escrit, les ciutats transmeten la constatació de l’afectació desproporcionada de la pandèmia sobre les seves poblacions i reivindiquen un paper actiu en la gestió de la crisi des d’una “posició única per abordar les necessitats immediates i a llarg termini de la seva ciutadania.” D’altra banda, reconeixen el bon paper de les institucions europees per abordar correctament la crisi, i els demanen que reconeguin “l’immens potencial dels governs locals per construir una Europa forta, verda i justa i acceptin l’aliança estratègica que ara ofereixen”.

Vídeo d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.

Imatge: Laura Guerrero.