L’Ajuntament de Barcelona i ONU-Habitat renoven el conveni que permet mantenir a la ciutat el programa de resiliència urbana de Nacions Unides

06/10/2020 - 10:11 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El conveni permet mantenir a Barcelona l’oficina que treballa per crear i planificar ciutats més resilients: és l'única ciutat del món que acull un programa d'ONU-Habitat fora de la seu central a Nairobi.

Amb ocasió de la celebració del Dia Mundial de l’Hàbitat, l’Ajuntament de Barcelona i ONU-Habitat van renovar el 5 d’octubre el conveni de col·laboració del Programa global de ciutats resilients de Nacions Unides, que permet mantenir al Recinte Modernista de Sant Pau l’oficina que treballa per crear i planificar ciutats més resilients en l’actual escenari de pandèmia per la Covid-19.

La signatura del nou conveni es va formalitzar en un acte a l’Ajuntament que va comptar amb la participació del director del programa de resiliència urbana d’ONU-Habitat, Esteban León, i de les tinentes d’alcaldia Laia Bonet i Laura Pérez, per part del Govern de la ciutat. També hi va participar via streaming la directora executiva d’ONU-Habitat, Maimmunah Mohd Sharif.

El conveni, a quatre anys vista, referma l’aposta i la confiança d’ONU-Habitat per Barcelona, l’única ciutat del món que acull un programa fora de la seva seu central a Nairobi. Acollint aquesta oficina, Barcelona es consolida com a centre de foment de la recerca en la planificació de l’urbanisme sostenible, la governança urbana i la gestió de riscos. ONU-Habitat i Barcelona han forjat relacions durant els darrers set anys. Com a resultat, el 2013 ONU-Habitat va instituir el Programa mundial de resiliència urbana i l’Urban Resilience Hub al Recinte Modernista de Sant Pau.

En aquest acord, que es fa sota el sota el paraigües de l’Agenda 2030, la resiliència urbana no només s’aborda des d’una perspectiva de recuperació econòmica o de transformació urbanística i ambiental sinó també de la resiliència social per fer front a les desigualtats creixents. També per implementar accions des d’una perspectiva digital per assolir un model inclusiu que ajudi a combatre la bretxa digital i garanteixi la igualtat de drets per a tothom.

Laia Bonet va dir que “la pandèmia ha suposat una prova d’estrès que ens ha ensenyat quins són els reptes més importants i més urgents i com cal accelerar l’acció per assolir els objectius de l’Agenda 2030. I això implica que hem de construir ciutats més resilients a nivell social, ecològic, urbanístic i digital”, i que “resiliència vol dir donar resposta a l’emergència social que ens deixa la crisi econòmica i sanitària que patim. Vol dir també accelerar la transició ecològica i urbana cap a un model de mobilitat i d’espai públic més saludable i més democràtic”.

“Barcelona és exemple de polítiques de resiliència, tant en la resposta a l’emergència sanitària i social com en projectes de transformació social i urbana de llarg termini, com les superilles socials. Avui fem un pas més, reforçant la cooperació internacional entre ciutats en matèria de prevenció i resposta a les crisis, a través l’Oficina de Resiliència Urbana de UNHabitat”, va subratllar Laura Pérez.

En paraules de Maimunah Mohd Sharif, “les ciutats han d’estar millor planificades, dirigides i finançades a fi de millorar la resiliència i satisfer les necessitats de la ciutadania sense deixar ningú enrere. Tenir ciutats com Barcelona, que lideren la innovació urbana i donen suport a altres ciutats, és una prova evident que el canvi és possible”.