Sant Jordi arriba a Barcelona

03/04/2018 - 17:09

Sant Jordi. Un munt d’activitats al voltant de la literatura serveixen per celebrar la diada de Sant Jordi i consolidar Barcelona com a referent del sector editorial i de la lectura.

A Barcelona, la diada de Sant Jordi és molt més que roses i llibres. És reivindicació de la seva capitalitat literària, dels lectors barcelonins i del seu lideratge en el sector editorial. I un munt d’activitats que giren al voltant dels llibres serveixen per convidar la ciutadania a gaudir d’activitats culturals i del Sant Jordi barceloní.

Els petits lectors són els que començaran abans a celebrar Sant Jordi amb la catorzena edició del Món Llibre. El 14 i el 15 d’abril el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Macba i les places de Joan Coromines i dels Àngels escalfen els motors de cara a la diada amb activitats, tallers, presentacions i un munt de propostes per apropar l’univers creatiu dels llibres a la canalla.

Les biblioteques també s’avancen a la celebració de Sant Jordi amb la sisena edició de la donació de sang, que es fa en col·laboració amb el Banc de Sang i de Teixits per incrementar les reserves després de Setmana Santa. Aquest any la donació tindrà lloc a les biblioteques Jaume Fuster i Poblenou – Manuel Arranz el 19 d’abril.

A la tarda arriba el Pregó de la Lectura, al Saló de Cent. Aquest any l’encarregada de pronunciar-lo és l’escriptora Almudena Grandes, que conversarà amb Antonio G. Iturbe sobre la influència que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva obra. Els dies següents, el 20 i el 21 d’abril, escriptors com Amélie Nothomb, Carme Riera, Philip Pullman o Albert Sánchez Piñol, entre altres, participen en els Diàlegs de Sant Jordi, una activitat que pretén acostar escriptors i lectors perquè parlin al voltant dels llibres.

Aquest Sant Jordi els lectors també podran recuperar una de les figures cabdals de la literatura barcelonina amb la reedició de Barcelones, de Manuel Vázquez Montalbán. Un dels llocs on el podran trobar és la Sala Ciutat, la llibreria especialitzada en publicacions sobre Barcelona i que també serveix d’aparador al talent il·lustrador barceloní amb l’Altell Il·lustrat. La nova il·lustració creada per Lalalimola (pseudònim de Sandra Navarro) es podrà veure a partir del 19 d’abril.

La vigília de Sant Jordi té lloc la Nit del Drac, un homenatge a figures de la literatura catalana de les quals se celebra un aniversari. Aquesta vetllada literària es fa a l’aire lliure, a la plaça del Rei, amb una dramatúrgia que inclou textos de Joan Brossa, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vicent Andrés Estellés, Maria Aurèlia Capmany i Maria-Mercè Marçal.

I arriba Sant Jordi amb una jornada de portes obertes a l’Ajuntament, les parades de llibres i de roses, les signatures d’autors… I un tret de sortida innovador: l’esmorzar de Sant Jordi, que, com a Ciutat Literària de la UNESCO, reuneix per primera vegada al Palau de la Virreina escriptors, editors, periodistes, llibreters i associacions d’escriptors per homenatjar totes les persones que han fet dels llibres la seva forma de vida.