Barcelona per l’Alzheimer

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada per l’aparició lenta de símptomes que evolucionen al llarg dels anys. La persona que pateix la malaltia té oblits, es desorienta, deixa de comunicar-se i necessita ajuda per a les activitats del dia a dia. És la forma més freqüent de demència i actualment es desconeix la causa que l’origina. A l’Estat espanyol, més de 800.000 persones pateixen Alzheimer, i a Catalunya hi ha 86.000 casos aproximadament.

Estem davant d’una malaltia d’efectes devastadors per a les persones que la pateixen i les seves famílies i, de moment, no té cura. El Departament de Salut de l'Ajuntament de Barcelona va impulsar l’any 2018 la Taula Barcelona per l’Alzheimer amb l’objectiu promoure el treball en xarxa i conscienciar la ciutadania sobre l’impacte d’aquesta malaltia. La Taula està integrada per les següents entitats: AFAB – Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de Barcelona, Fundació Alzheimer Catalunya, Fundació ACE, Fundació Pasqual Maragall, Fundació Uszheimer.

En el marc d’aquest treball col·laboratiu, s’ha posat en marxa l’Infocanal BCN sobre l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives que hi ha en aquest web, a la banda inferior dreta de la pàgina. Aquí s’hi pot trobar informació bàsica i actualitzada sobre aquestes malalties, la seva evolució i l’impacte en l’entorn proper, així com recursos pràctics que inclou píndoles audiovisuals. Aquest canal de preguntes i respostes està especialment adreçat a famílies i persones cuidadores, tant professionals com no professionals.

Per a més informació sobre aquest tipus de malalties es pot contactar amb l’Espai Barcelona Cuida, trucant al telèfon 93 413 21 21. A través d’aquest servei s’ofereix informació més específica i, en cas de que siguin necessari, es pot orientar cap al recurs municipal o del teixit de la ciutat més adient.