Barcelona s’il•lumina de verd per la celiaquia

13/05/2025 - 11:41

El 16 de maig se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia, una jornada que aprofiten les associacions de celíacs per conscienciar la societat i les administracions sobre aquesta malaltia i altres patologies relacionades amb la ingesta de gluten.

El 16 de maig se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia, una jornada que aprofiten les associacions de celíacs per conscienciar la societat i les administracions sobre aquesta malaltia i altres patologies relacionades amb la ingesta de gluten.

Aquest dia és una oportunitat per destacar la importància del diagnòstic precoç, ja que la celiaquia té implicacions greus per a la salut si no es tracta adequadament. L’Ajuntament de Barcelona s’hi suma il·luminant de verd la façana de l’edifici de la plaça Sant Jaume, mostrant el seu suport a les persones afectades i promovent el seguiment de les pautes recomanades pels professionals sanitaris.

L’Associació de Celíacs de Catalunya (ACC) treballa diàriament per millorar la qualitat de vida dels afectats i per sensibilitzar la societat sobre aquesta condició que afecta milers de ciutadans. Entre els seus darrers avenços, destaquen les dues noves resolucions a favor del col·lectiu al Parlament de Catalunya i l’acceptació a tràmit de la Petició 1468/2024 al Parlament Europeu, defensada per l’ACC amb el suport de l’Associació Europea de Celíacs i Intolerants al gluten (AOECS).

 

El Mediterranean Gluten Free Forum

El dia 1 de juny, en el marc del Mediterranean Gluten Free Forum a la Fira de Barcelona, es commemorarà el Dia Internacional de la Celiaquia 2025 amb actes institucionals i la lectura del Manifest Celíac 2025. Aquestes activitats busquen seguir sensibilitzant la societat i promoure la recerca i el reconeixement de la malaltia. A més, es continua reivindicant que es concedeixin ajudes econòmiques directes per a les persones amb celiaquia, com ja es fa en molts altres països europeus, per ajudar a fer front als sobrecostos que suposa seguir una dieta sense gluten.

La celiaquia és un trastorn multisistèmic de base autoimmune que afecta aproximadament l’1% de la població, encara que es creu que el 80% dels casos segueixen sense ser diagnosticats. Es manifesta en persones genèticament predisposades i es desencadena per la ingesta de gluten, provocant l’atrofia de les vellositats de l’intestí prim i afectant la capacitat d’absorbir nutrients. Aquesta condició comporta riscos importants, especialment quan es menja fora de casa o s’accedeix a productes alimentaris.