Dia Internacional del càncer de mama

15/10/2021 - 13:07

El 19 d'octubre se celebra el Dia Internacional del càncer de mama, i com cada any l'Ajuntament de Barcelona se suma als actes de commemoració

L’Ajuntament de Barcelona se sumarà aquest 19 d’octubre a la commemoració del Dia Internacional de la lluita contra el càncer de mama, per donar visibilitat a aquesta malaltia i suport a les persones afectades. La façana principal de l’Ajuntament i altres punts emblemàtics de la ciutat s’il·luminaran de rosa.  Es tracta d’una jornada on institucions i entitats de la ciutat mostren conjuntament el seu compromís amb aquesta lluita.

Què és el càncer de mama?

El càncer de mama apareix quan hi ha un creixement accelerat i incontrolat de cèl·lules a la glàndula mamària que provoca un augment del teixit afectat, fet que origina el tumor. Aquestes cèl·lules tumorals poden envair els teixits i òrgans propers i disseminar-se per via sanguínia o limfàtica arribant a altres zones del cos. Aleshores és quan es produeix la metàstasis.

Es tracta del tipus de càncer més freqüent en les dones a Catalunya. Cada any es diagnostiquen aproximadament 3.400 casos  d’aquesta malaltia en dones de 50 o més anys, segons dades del 2015. Un nombre important d’aquestes dones sobreviuran a la malaltia. No obstant, a Catalunya cada any moren un miler de dones per aquesta causa.

El càncer de mama no acostuma a donar molèsties en les fases inicials. En fases més avançades de la malaltia, el tumor acostuma a ser clarament palpable i, fins i tot, els ganglis de les aixelles poden haver augmentat de mida. En aquests casos, els símptomes són molt variats i depenen de la grandària i extensió del tumor.

Principal factor de risc: l’edat

És una malaltia de causa majoritàriament desconeguda. El que sí sabem és que certs hàbits personals, que es poden canviar (sobrepès o obesitat després de la menopausa, poc exercici físic, consum d’alcohol), o determinades característiques biològiques, que no es poden canviar (edat, predisposició genètica), s’associen amb una major probabilitat de desenvolupar-lo.

Cal destacar que el principal factor de risc per patir-lo és l’edat: a més edat, més risc de desenvolupar un càncer de mama. La majoria de casos apareixen en dones a partir dels 50 anys, i és poc freqüent abans dels 35 anys.

Aquest és el càncer més freqüent entre totes les dones occidentals. Es calcula que una de cada vuit dones pateix o patirà aquesta malaltia al llarg de la seva vida. Per això, aquest és un dia important també per conscienciar la ciutadania sobre les mesures de prevenció i per promoure les revisions mèdiques recomanades, ja que un dels factors claus pel tractament de la malaltia és la detecció precoç.

L’Hospital del Mar, l’AECC i Oncolliga faran una sèrie d’accions a la ciutat per commemorà aquest dia mundial.