Dia Mundial de la Sida

30/11/2021 - 13:23

Cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que viuen amb el VIH i a les que estan afectades pel virus, i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida.

Des de l’any 1987, cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que viuen amb el VIH i a les que estan afectades pel virus, i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida.

Les entitats i institucions de la ciutat de Barcelona implicades amb l’impacte de la malaltia, organitzen activitats al voltant d’aquesta data i l’Ajuntament de Barcelona els dóna suport. Enguany es reprèn la presencialitat en moltes activitats al voltant d’aquesta jornada, però encara amb les mesures de prevenció a causa de la covid-19.

A primera hora del matí de l’1 de desembre l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida  desplega, amb les principals autoritats de Catalunya i de Barcelona,  dues seccions del Tapís Memorial de la Sida des de les balconades de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona a la Plaça Sant Jaume i del Palau de la Generalitat de Catalunya, que presidiran durant tot el dia les diferents activitats que donen visibilitat a les persones que pateixen la Sida.

Tot seguit, té lloc l’acte institucional al Palau de la Generalitat amb representants d’entitats i d’ institucions que treballen en l’àmbit de la  Sida i amb presència de la Regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona,  Gemma Tarafa.

El Comitè 1 de Desembre, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa diferents activitats per tal de sensibilitzar la ciutadania i lluitar contra l’estigma que, encara avui, pateixen moltes persones afectades sobretot aquelles en una situació de major vulnerabilitat. Es tracta, també, de lluitar contra la intolerància i la por que engloba la malaltia. Es necessari reduir les desigualtats i garantir la qualitat de vida de les persones amb VIH, per això cal treballar des de la participació comunitària i les cures.

Aquest dia la ciutat llueix en vermell. La façana de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona de la Plaça Sant Jaume s’il·lumina al vespre de color vermell. També s’il·luminen altres monuments i edificis de la ciutat com l’Arc del Triomf, el Palau de la Virreina, les tres Creus del Parc Güell i Torre Baró, així com diverses fonts de la ciutat.

40 anys de resposta al VIH

Enguany el lema del comunicat conjunt d’entitats i institucions de Catalunya és: 40 anys de respostes al VIH. Fa 40 anys que es van diagnosticar els primers casos d’una pandèmia que ha provocat fins ara la infecció de 79 milions de persones arreu del món.  A Catalunya, actualment hi ha unes 33.000 persones que viuen amb el VIH, i a Barcelona ciutat s’estima en unes 15.000 persones. En aquestes quatre dècades la malaltia ha passat de tenir una mortalitat molt elevada a tractar-se amb eficàcia i seguretat. Hem incorporat noves eines per a la prevenció, s’ha millorat la supervivència i la qualitat de vida d’aquestes persones gràcies als avenços en els tractaments, i la infecció pel VIH ha esdevingut una patologia crònica.

Les dades de l’informe La salut a Barcelona 2020 de l’Agència de Salut Pública de Barcelona sobre VIH i Sida ens indiquen que continua la tendència al descens que es ve observant des de l’any 2012 i fixen en 240 els nous diagnòstics de VIH que representa un descens del 14,3 % respecte l’any 2019. Pel que fa a la sida, l’any 2020 s’han notificat 40 casos, dels quals 33 son residents a la ciutat, i representa un lleuger increment respecte l’any anterior que van ser 29 residents.

Tot i la tendència a la baixa, es clau seguir treballant les estratègies de prevenció i control de la infecció pel VIH de forma integrada. A Barcelona  seguim impulsant l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat de Barcelona, on  administracions, entitats i societats científiques que intervenen en aquest àmbit, treballen conjuntament des de la mirada dels drets sexuals i reproductius i la transversalitat per millorar la salut sexual de la ciutat.