Dia Mundial de la Sida

29/11/2022 - 12:15

El dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que conviuen amb el VIH,  a les que estan afectades pel virus i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida.

El dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que conviuen amb el VIH,  a les que estan afectades pel virus i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida.

Les entitats i institucions de la ciutat de Barcelona que treballen i s’impliquen dia a dia en la malaltia, organitzen activitats al voltant d’aquesta data i l’Ajuntament de Barcelona els dona suport.

A primera hora del matí, l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida  desplega, amb les principals autoritats de Catalunya i de Barcelona,  dues seccions del Tapís Memorial de la Sida des de les balconades de l’Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat de Catalunya, que presidiran durant tot el dia les diferents activitats que donen visibilitat a les persones que pateixen la Sida.

A continuació, al Palau de la Generalitat, té lloc l’acte institucional amb representants d’entitats i d’institucions que treballen en l’àmbit del VIH/sida i amb presència de la Regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona,  Gemma Tarafa.

El Comitè 1 de Desembre, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa diferents activitats per tal de sensibilitzar la ciutadania i lluitar contra l’estigma que encara avui pateixen moltes persones afectades, sobretot aquelles en una situació de major vulnerabilitat. Es tracta, també, de lluitar contra la intolerància i la por que engloba la malaltia. És necessari reduir les desigualtats i garantir la qualitat de vida de les persones amb VIH, per això cal treballar des de la participació comunitària i les cures.

Aquest dia la ciutat llueix en vermell. La façana de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona de la Plaça Sant Jaume s’il·lumina al vespre de color vermell en solidaritat amb les persones amb Sida i els seus familiars, i també en record dels que ja no hi són.

També s’il·luminen altres monuments i edificis de la ciutat com l’Arc del Triomf, el Palau de la Virreina, les tres Creus del Parc Güell i Torre Baró, així com les fonts de l’eix central de la ciutat.

Enguany el lema del comunicat conjunt d’entitats i institucions de Catalunya és: Zero estigma, Zero VIH.

Els prejudicis que es van instaurar els primers anys de l’epidèmia encara són presents en la nostra societat. La discriminació i l’estigma afecta la vida de moltes persones amb VIH  que viuen la seva realitat des de la soledat i l’ocultació i limita l’exercici dels seus drets i l’accés a serveis i prestacions. Per això és important educar i informar a la societat per enderrocar l’estigma entorn del VIH.

Les dades sobre VIH i sida de l’informe “La Salut a Barcelona 2021”  de l’Agència de Salut Pública de Barcelona indiquen que continua la tendència al descens que es va observant des de l’any 2012 i fixen en 326 els nous diagnòstics de VIH, 169 en residents a la ciutat que representa un descens del 29,5% respecte a l’any 2020. Pel que fa a la sida, l’any 2021 s’han notificat 48 casos, dels quals 19 són residents a la ciutat, i representa un descens respecte a l’any anterior que van ser 33 residents.

Tot i la tendència a la baixa, és clau continuar treballant les estratègies de prevenció i control de la infecció pel VIH de forma integrada. A Barcelona  continuem impulsant l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat de Barcelona, on  administracions, entitats i societats científiques que intervenen en aquest àmbit, treballen conjuntament des de la mirada dels drets sexuals i reproductius i la transversalitat per millorar la salut sexual de la ciutat. En aquesta línia, en els mesos vinents es preveu posar en marxa una campanya sobre ITS-VIH que informi la ciutadania sobre què i quines són les ITS, com es poden prevenir, quins serveis i recursos disposem a la ciutat per la diagnosi, detecció i tractament  i tot això des d’un enfocament no estigmatitzador i del dret a gaudir d’una sexualitat lliure i plaent.