Dia Mundial de l’esclerodèrmia

El 29 de juny se celebra el Dia mundial de l’esclerodèrmia, un dia per a conscienciar a la societat sobre aquesta malaltia minoritària i desconeguda per a molts.

El 29 de juny és la data triada com a Dia Mundial de l’esclerodèrmia en commemoració  de la mort del pintor Paul Klee afectat per aquesta malaltia que va marcar la seva obra.

Els afectats d’esclerodèrmia s’uneixen per a reclamar igualtat de drets respecte a tots aquells pacients que pateixen una altra malaltia estranya, en resum, igualtat d’oportunitats en recerca, diagnòstic, tractaments i cures, igualtat d’oportunitat per a una vida plena i sense dolor malgrat patir d’una condició crònica incurable.

És per a això que diverses entitats barcelonines realitzen durant el mes de juny campanyes de conscienciació i esdeveniments especials d’informació i divulgació, amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta malaltia, contribuir al seu diagnòstic precoç i transmetre el que significa patir aquesta malaltia discapacitant.

L’Ajuntament de Barcelona se suma i dóna suport a aquestes iniciatives, informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta malaltia és primordial per a aconseguir els objectius que avui tots ens hem marcat, i d’aquesta manera mostrar el nostre suport als i les pacients que pateixen aquesta malaltia, i els seus familiars.

Aquest any degut a la situació d’excepcionalitat que estem vivint per la crisi provocada per la Covid-19 no es faran actes al carrer, a través dels hashtags #DMEsclero20 i #ScleroSmile es pretén fer una campanya viral per donar visibilitat a aquesta malaltia.

Sobre l’esclerodèrmia

L’esclerodèrmia és una malaltia les causes de la qual no són conegudes i que afecta 3 de cada 10.000 persones,  es creu que a l’estat espanyol hi ha prop de 14.000 pacients. En la seva majoria dones d’entre 30 i 50 anys, encara que pot sorgir a qualsevol edat. El procés de la malaltia implica una sobreproducció de col·lagen que provoca l’engruiximent de la pell i, en els casos més severs, esclerodèrmia sistèmica, comporta l’engruiximent dels òrgans interns. S’espera que una major comprensió de les causes porti a millors mètodes de tractaments i finalment la cura.