El Pavelló Salut Vall d’Hebron ja atén 132 pacients amb Covid-19

Covid-19. És el primer dels quatre espais convertits en centres hospitalaris per evitar el col·lapse sanitari a la ciutat.

Ja s’han habilitat tots els espais del CEM Olímpics Vall d’Hebron per atendre 132 pacients no crítics amb Covid-19 derivats de l’Hospital de la Vall d’Hebron. És el primer dels quatre equipaments que es posaran en funcionament. Es preveu que el CEM Guinardó comenci a acollir pacients de l’Hospital de Sant Pau aquest dijous i que el Claror Marítim comenci a funcionar durant el cap de setmana per atendre pacients de l’Hospital del Mar.

El primer Pavelló Salut, instal·lat al CEM Olímpics Vall d’Hebron, ja està al cent per cent de la seva capacitat i atén un total 132 pacients. Fins ara en aquest recinte s’havien atès 22 pacients. El pavelló acull pacients no crítics, que són atesos amb el mateix equipament sanitari (presa d’oxigen, raigs X, equipament per fer extraccions de sang, etc.) i pels mateixos professionals de l’hospital de la Vall d’Hebron. Els pacients s’hi deriven des del Servei d’Urgències o des de les diferents plantes d’hospitalització.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha creat equips Covid especials per atendre els pacients afectats per la malaltia, formats per metges i metgesses, professionals d’infermeria, zeladors i altres professionals sanitaris.

Per fer possible l’habilitació dels pavellons Salut, els serveis municipals s’han posat a disposició del Consorci Sanitari de Barcelona.

Pròximament hi haurà tres pavellons Salut més en funcionament

Els altres tres equipaments que es convertiran en pavellons Salut són dos centres esportius, que estaran operatius aquesta setmana i donaran suport a l’Hospital del Mar i a l’Hospital de Sant Pau, i l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza, que tindrà l’Hospital Clínic com a centre de referència. Els Bombers de Barcelona, amb la col·laboració de Metges sense Fronteres, continuen treballant en el muntatge logístic dels espais per tenir-los operatius al més aviat possible.

L’objectiu és arribar a atendre fins a 600 pacients en aquests pavellons i així poder evitar el col·lapse sanitari als hospitals de referència de Barcelona. Una oficina tècnica de l’Ajuntament de Barcelona coordina la logística i el material per poder medicalitzar els espais, mentre que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya s’encarrega del personal sanitari i del criteri assistencial.

D’altra banda, els equips de sistemes d’informació dels hospitals, l’Institut Municipal d’Informàtica i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat estan treballant perquè els quatre pavellons disposin de connectivitat tecnològica amb les històries clíniques hospitalàries, així com de wifi ciutadà per als malalts ingressats.

Suport al sistema sanitari de la ciutat

El Pavelló Salut s’afegeix a les diferents iniciatives de suport als centres sanitaris de la ciutat, com Hotel Salut, una iniciativa del Gremi d’Hotels de Barcelona, que ha habilitat més de dues-centes habitacions de tres hotels de la ciutat per atendre pacients amb simptomatologia lleu o asimptomàtics, pacients autònoms o aquells que no poden fer l’aïllament a casa per dificultats del seu entorn.

Hotel Salut assegura l’aïllament i permet reduir la saturació als hospitals i centres d’atenció intermèdia.