La Federació Salut Mental Catalunya celebra el seu 25è aniversari

06/10/2021 - 09:33

El passat 5 d’octubre, la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va aplegar prop de 150 persones al CaixaForum en la celebració dels seus 25 anys de trajectòria.

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) és el moviment social que representa l’atenció i el suport a persones amb problemes de salut mental i a les seves famílies, i que compta amb 75 entitats associades a tot Catalunya.

El passat 5 d’octubre, la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va aplegar prop de 150 persones al CaixaForum en la celebració dels seus 25 anys de trajectòria. A més de comptar amb la presència de representants de les diferents entitats associades, també hi van participar el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i la diputada i presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret.

Enriqueta Vidal, presidenta de la Federació Salut Mental Catalunya va donar la benvinguda a tots els presents, assenyalant les fortaleses d’una federació que “en 25 anys ha passat d’11 entitats a 75, que han fet un treball intens que sovint ha suplert l’acció de les mateixes administracions”.

“Molt patiment desatès”

En el seu discurs, Vidal va destacar que en el Dia Mundial cal parlar de la importància de la salut mental, dels seus reptes, de com s’està transformant i també per alertar de les mancances i els perills als quals s’enfronta. Dirigint-se a les autoritats responsables, la presidenta de Salut Mental Catalunya va insistir en que “ja fa massa temps que hi ha molt de patiment desatès i que tenim un sistema ple de mancances, a més de la històrica falta de recursos. Davant d’això, el Pacte Nacional per a la Salut Mental pot ser una gran oportunitat”, però va insistir que ha d’anar acompanyat del pressupost necessari i l’aposta valenta que un Pacte com aquest requereix.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa va donar a SMC les “gràcies per ser un motor i un pal de paller per la salut mental” i els reconeixia ser una peça clau per l’aprovació del primer Pla de Salut Mental de Barcelona i de l’Estat.

Actuacions per la recuperació i l’empoderament

Laura Pellisé, responsable de participació de SMC, i Marta Poll, directora de SMC, van exposar les principals  xifres del moviment associatiu i les principals fites aconseguides al llarg d’aquests anys.

“El nostre moviment associatiu compta amb més de 9.800 persones sòcies i 1.200 voluntàries, integrats en 75 associacions. En aquests moments, comptem amb 47 punts d’atenció, on s’atenen més de 20.000 demandes l’any”, exposava Laura Pellisé.

Marta Poll va repassar alguns dels reptes assolits pel moviment associatiu en aquests 25 anys, com ara els Clubs Socials, els Grups d’Ajuda Mútua (GAM), projectes de recerca, els punts d’atenció arreu del país, i tants d’altres. Tots pivotant al voltant de dos conceptes claus: la recuperació i l’empoderament. Poll va destacar “la feina d’incidència en les polítiques públiques aportant el coneixement i  la veu experta en primera persona i de les famílies, i la feina feta per apropar la salut mental en positiu a la ciutadania”.

La lectura del Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2021 que té com a lema “Salut Mental en un món desigual” va estar a càrrec de l’activista Xavier Puig, membre de la junta de l’Associació El Far – La Garriga i del Club Social. “Encara no tenim resultats concrets ni propostes sòlides, i veiem com projectes rellevants d’atenció a la ciutadania no es consoliden ni s’aposta per ells. No podem esperar més, és hora d’actuar amb rapidesa”, reivindicava Puig en nom de la Federació en el seu discurs, en el qual també reclamava el desplegament del Pacte Nacional per a la Salut Mental que el Govern va anunciar el passat mes de maig.