None

Can Fontanet és un recinte de l’empresa Fabra i Coats construït el 1917, que antigament allotjava carros i cavalls i donava servei a la fàbrica de filatures. Actualment, és el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs, amb objectes i informació relacionats amb aquesta festa: carros, plafons, guarniments per a cavalls i una sala per a projeccions audiovisuals.

Llegat històric, social i cultural

Una profunda reforma ha convertit l’antic estable de Can Fontanet, edifici annex a la fàbrica de filatures Fabra i Coats, en l’únic Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Catalunya. L’espai original manté l’entrada modernista per al trànsit de carruatges, i consta d’un estable per a quatre cavalls, una exposició permanent de carruatges amb imatges i explicacions històriques, la recreació d’un antic forn de ferrer i un espai expositiu i sala de conferències.

L’edifici està gestionat per la Societat per a la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar, creada el 1924.  Es pot visitar de dimarts a diumenge, de 10.00 a 14.00 hores.

La festa dels Tres Tombs

Les festes dels Tres Tombs se celebren arreu de Catalunya amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animals, pels volts del 17 de gener. El ritus principal consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior de la població; és el que s’anomena Tres Tombs.

Adreça:
C Sant Adrià, 20
Districte:
Sant Andreu
Barri:
Sant Andreu
Població:
Barcelona

Horaris

Can Fontanet era un antic estable situat al carrer Parellada, 25. Aquesta és una nau diàfana amb una superfície construïda de 229,90 metres quadrats. A més de les actuacions en aquesta nau, també es construeix un nou cos annex que connecta Can Fontanet amb l´Edifici F i que farà les funcions de vestíbul per als visitants, tot i que l´espai mantindrà l´entrada modernista del carrer Parellada per a l´entrada i sortida de carruatges i cavalls. El programa funcional és el següent: – Planta baixa: estable per a quatre cavalls; espai diàfan per a l´exposició dels carruatges dels Tres Tombs on també es recrearà un forn de ferrer per fer les ferradures i on hi haurà les eines necessàries per ferrar els cavalls; i un espai de neteja i gestió de residus. – Entreplanta: espai de servei amb una petita recepció, lavabos adaptats, armaris d´instal·lacions i arxiu per l´usuari. – Altell: espai d´exposició en vitrines dels teixits i brodats que vesteixen els cavalls i carruatges; espai amb cadires mòbils per a fer audiovisuals, presentacions... El projecte contempla que l´interior de la nau mantingui l´aspecte actual amb tancaments de maó vist, encavallades, subestructura i teules, com actualment. El vestíbul serà un espai diàfan i envidrat, tot permetent la visió des de l´exterior a l´interior i al pati enjardinat. Les mitgeres patiran transformacions en el nombre i mida de les seves obertures per dignificar-les com a façanes i ajustar-se als requeriments espacials i lumínics