Aquest Calidoscopi 2019 dibuixarem el Mapa Sonor del Districte

25/04/2019 - 10:39

Cultura i lleure. Com sonen els carrers, les places i els parcs dels nostres barris? Participa ens els diversos tallers d'Atrapa-sons i ajuda'ns a configurar el Mapa Sonor del nostre districte

Com sonen els carrers, les places i els parcs dels nostres barris? Participa ens els diversos tallers d'Atrapa-sons i ajuda'ns a configurar el Mapa Sonor del nostre districte

El dibuix del Mapa Sonor del Districte serà l’activitat central de Calidoscopi 2019 i implicarà els diferents equipaments dels set barris del districte.

La gènesi de l’activitat es troba en una sèrie de reunions mantingudes pels responsables dels diferents equipaments i la comissària de Calidoscopi 2019, Elisabetta Broglio, i respon a la voluntat dels veïns i veïnes de conèixer quina és la identitat sonora del districte.

Els equipaments del districte de Sant Andreu van decidir que volien saber a què sonen els carrers, les places i els parcs dels set barris que el conformen. I des de Calidoscopi vam posar fil a l’agulla per dibuixar un mapa sonor del districte a través d’un seguit d’intervencions, totes desenvolupades amb la participació de la ciutadania, per enregistrar, documentar i anotar els sons que ens envolten caracteritzant la identitat sonora dels barris i desxifrar analíticament com es perceben des d’un punt de vista científic.

Aquestes sessions d’enregistrament i documentació dels sons del districte les hem batejades com a Atrapa-sons i les farem seguint un protocol fixat per Grup de Tecnologies Musicals (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Fundació Phonos, en col·laboració amb BitLab.

Celebrarem sessions d’Atrapa-sons tant pels carrers, parcs i places del districte com a l’interior dels equipaments per tal de dibuixar també la identitat sonora de cada un d’aquests.

I, un cop el tinguem, què farem amb tot aquest material sonor?

Primer, l’emmagatzemarem a la plataforma de sons col·laborativa Freesound i n’extraurem descriptors científics per explicar com el nostre cervell percep i interpreta els sons que ens envolten a partir de models matemàtics. Com a segons pas, en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de Catalunya, Freesound i Bitlab, generarem un mapa sonor utilitzant eines cartogràfiques digitals que ens permetran navegar i accedir als sons dels barris d’una manera interactiva a través d’un portal web.

Posteriorment, el material sonor serà treballat per dos artistes residents a Fabra i Coats-Fàbrica de Creació, Sara Fontán i Aalbers, per tal de crear paisatges sonors per musicar cada un dels barris que conformen el districte. Aquestes creacions musicals, juntament amb els resultats del mapa sonor, seran presentats durant un concert que se celebrarà el 24 de maig al Centre Cívic Sant Andreu.

Consulta tota la informació al programa del Mapa Sonor!