Tradicionalment, el barri de la Sagrera havia estat vinculat a l’antiga vila de Sant Martí de Provençals, però avui forma part del districte de Sant Andreu. La primera notícia que se’n té és d’un petit nucli de masies fortificades a final del segle X. A diferència dels barris propers, la població de la Sagrera va ser molt escassa fins a final del segle XIX, quan hi arribà de cop la industrialització. A partir d’aquest moment, i durant tot el segle XX, el barri va patir una transformació urbanística molt accelerada.

La festa major i el teixit associatiu del barri són un reflex de tot aquest passat recent. De fet, les agrupacions més veteranes no tenen pas més de quaranta anys. De l’organització, se n’encarrega la Comissió de Festes de la Sagrera, un compendi que integra la majoria d’entitats del barri. Entre els actes més destacats, hi trobem la cercavila gegantera del matí de festa major, el festival de dansa que organitza l’Esbart l’Estel i el correfoc de la Colla Drac i Diables de la Sagrera.

Motiu

La festa de Crist Rei representa l’acabament de l’any litúrgic i marca l’inici de la celebració més important de l’Església catòlica: l’Advent.

Orígens

La parròquia del barri, que data dels anys trenta del segle XX, és dedicada a Crist Rei.

Actes destacats

Correfoc. La Colla Drac i Diables de la Sagrera organitza el correfoc infantil, el dels grans i les corresponents tabalades. Generalment, aquestes activitats es concentren en un sol vespre, i abans de començar el correfoc principal es fa la lectura dels versots. Després, les figures de foc de la colla, el Drac Volador i el Sagresaure, surten a cremar amb els diables.

Sabies que...

La geganta del barri, la Sagrerina, és l’única geganta soltera de Barcelona? Representa una pagesa que va a la font a buscar aigua, on s’ha de trobar un noi i enamorar-se’n. Va ser presentada el 2003 i, en principi, l’any següent havia de néixer el gegant que li fa de parella, però no es va arribar a fer mai.

Mostra’n menys

Trobeu més informació de la Festa Major al web de Cultura Popular

  • Continguts multimèdia
  • Motiu de celebració
  • Actes destacats
  • Elements d’interès
  • Organitzadors i més