Entre la Sagrera i el Clot s’obre pas Navas, un dels barris més petits i joves del districte de Sant Andreu. Amb 22.000 habitants i mig kilòmetre quadrat, la urbanització del pla Cerdà amb grans edificis i els característics habitatges baixos enjardinats de les Cases del Governador donen lloc a una zona amb una personalitat pròpia especialment reivindicada.

La plaça de Ferran ReyesFes clic per ampliar la imatge

La plaça de Ferran Reyes

El carrer de les Navas de Tolosa en constitueix el cor, mentre que l’avinguda Meridiana, l’eix viari a l’espera de canvis, marca dues parts diferenciades i amb un tarannà diferent: la part sud és la més tranquil·la, mentre que la part nord és la més dinàmica pel que fa a l’activitat veïnal.

Membres del Casal de Gent Gran participen a la festa major del barriFes clic per ampliar la imatge

Membres del Casal de Gent Gran participen a la festa major del barri

La plaça d’IslàndiaFes clic per ampliar la imatge

La plaça d’Islàndia

Un barri fet a mida

Durant el segle XX, el barri va estar ocupat per cases de planta baixa, dedicades a les llars dels treballadors de fàbriques i petits tallers. El Clot i la Sagrera, els barris veïns, suposaven un atractiu important —per l’impuls econòmic que van aportar a la zona oriental de la ciutat— fins al punt que Navas va veure créixer grans edificis d’habitatges a banda i banda de l’avinguda Meridiana en forma de ciutat jardí.

Els beneficiats d’aquesta nova forma urbanística van veure poc després l’arribada del metro, a través de l’estació de Navas, de manera que van quedar totalment comunicats amb el centre de la ciutat. Organitzats entorn de la plaça de Ferran Reyes i la característica església de Sant Joan Bosco, els habitants de Navas es reconeixien com un territori independent de la Sagrera. Però no va ser fins al 2006 quan veurien reconeguda la seva autonomia per part de l’Administració, arran de la nova distribució dels barris.

Trobada del Pla comunitariFes clic per ampliar la imatge

Trobada del Pla comunitari

Les pistes de petanca i, al fons, la parròquia de Sant Joan BoscoFes clic per ampliar la imatge

Les pistes de petanca i, al fons, la parròquia de Sant Joan Bosco

Suport del teixit associatiu

Amb l’objectiu de mantenir vius l’oci i la cultura del barri des del vessant associatiu, des de fa gairebé una dècada s’ha engegat el Pla comunitari. Dirigit per Vicente Sanguino, treballa per cohesionar el teixit associatiu del barri i unir forces per organitzar actes comuns. “Des de la seva creació, ha millorat molt la coordinació i el coneixement entre entitats. Abans cada entitat treballava independentment, fins al punt que en alguna ocasió s’havien superposat activitats”, explica Vicente Sanguino a tall d’exemple.

Un dels èxits indiscutibles del moviment veïnal en l’àmbit cultural és la festa major, dinamitzada per la Comissió de Festes. Celebrada a finals de maig a la plaça de Ferran Reyes i l’encreuament entre els carrers de Josep Estivill i de les Navas de Tolosa, presumeix de fer “la Nit de Navas”, un sopar per al veïnat i les autoritats, i concerts d’havaneres amb grups de renom.

“Amb el pas dels anys i l’experiència, hem pogut engrandir la festa major i tenim les portes obertes per muntar més i millors actes” explica Carmina Jané, presidenta de la Comissió de Festes del barri des del naixement de l’entitat, fa gairebé 10 anys. Però, a banda de la festa major com la festivitat principal del barri, el veïnat no es perd les dates assenyalades gràcies a la col·laboració entre totes les entitats, com fan amb el Pessebre Vivent i la Cavalcada de Reis.

Un altre vessant del treball de les associacions de Navas té a veure amb l’ajuda internacional. Aquest és el cas d’AMIZADE Junts amb Moçambic, que treballa per formar mestres i personal sanitari en aquest país africà. “Des d’aquí, sensibilitzem la població i recollim diners per a Moçambic”, explica Josep Maria Cuscó, president de l’Associació.

La plaça de la MainadaFes clic per ampliar la imatge

La plaça de la Mainada

Un dels accessos al metroFes clic per ampliar la imatge

Un dels accessos al metro

Una voluntat tenaç

Les lluites veïnals han format cadascun dels carrers i racons de Navas, començant pel fet d’haver esdevingut un territori diferenciat de la Sagrera.

Entre els últims canvis moguts per les reivindicacions i l’acció del teixit associatiu, de la mà de l’Administració pública, cal destacar la construcció de pisos socials per a joves i gent gran i equipaments com el Centre Cívic a partir de la transformació del centre de trànsit de la Guàrdia Civil, víctima d’un atemptat terrorista l’any 1987. “Després de molts anys de reivindicacions per recuperar aquest espai buit, l’Ajuntament va comprar l’espai. D’aquesta manera, vam passar de tenir només el casal per a gent gran a tenir el centre cívic, habitatges per a la tercera edat, una escola bressol i un local per l’Associació de Veïns”, explica Albert Iserte, president de l’Associació de Veïns de Navas. “Pel que fa a la resta d’equipaments, podem gaudir dels de la Sagrera i el Clot, que són molt a prop d’aquí”, conclou Iserte.

El Centre Cívic NavasFes clic per ampliar la imatge

El Centre Cívic Navas

L’antic CAP de Navas, la seu de l’Escola de Segones OportunitatsFes clic per ampliar la imatge

L’antic CAP de Navas, la seu de l’Escola de Segones Oportunitats