115 aniversari de l'estrena d'Els Vells, d'Ignasi Iglésias

06/02/2018 - 10:07

Cultura. El 6 de febrer de 1903 pujava per primer cop a l'escenari una de les obres més importants del dramaturg i poeta andreuenc.

El 6 de febrer de 1903 pujava per primer cop a l'escenari una de les obres més importants del dramaturg i poeta andreuenc.

El vells és un drama en tres actes i es va representar per primer cop al teatre Romea de Barcelona amb la direcció d’Enric Borràs. L’acció té lloc en una barrida fabril dels suburbis de Barcelona, com és habitual en el teatre social que Iglésias va desenvolupar al llarg de la seva vida. Borràs, a més de dirigir l’obra, interpretava el personatge de Joan. Aquest va ser un actor mític, sobretot per la seva representació del personatge de Manelic a Terra Baixa. A Els Vells, l’acompanyaven a l’escenari intèrprets de renom com Anna Monner, Maria Morera, Dolors Delhom o Iscle Soler, entre d’altres.

Els vells va ser una de les obres d’Ignasi Iglésias que van ser traduïdes al francès i el castellà arran del seu èxit de crítica i taquilla. La seva importància va anar més enllà d’allò merament literari. Al text s’hi va plantejar per primer cop pel gran públic la difícil vida dels obrers privats d’una jubilació justa. Així, la representació va acabar impulsant l’obra social engegada pel fundador de la Caixa de Pensions per la Vellesa i l’Estalvi de Catalunya i Balears, Francesc Moragas.

Ignasi Iglésias és considerat un dels millors autors teatrals catalans del segle XX. La seva obra traspua un fons humà, dramàtic i social que el feren ser un dels autors més seguits de l’època. El màxim premi teatral de l’Institut del Teatre porta el seu nom. Avui en dia el seu nom es ben present a molts pobles de Catalunya, on li han dedicat carrers i places i, a Sant Andreu, hi té dedicades una escola, una biblioteca , un carrer , un centre d’estudis i un monòlit.