La Torre de la Sagrera es convertirà en un casal de barri

03/09/2015 - 12:44

Equipaments. L’actuació preveu respectar l’edifici històric i habilitar-hi diferents espais com tallers, sales polivalents, despatxos i magatzems.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona d’Infraestructures Municipals SA (BIMSA), ha començat les obres per rehabilitar i ampliar la Torre de la Sagrera i el seu entorn, al districte de Sant Andreu. L’objectiu és convertir aquest edifici històric en un nou equipament municipal per tal d’obrir-lo als veïns i guanyar un nou espai d’ús ciutadà que disposarà d’un casal de barri i també serà la seu de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera.

L’actuació preveu respectar l’edifici històric (situat als números 52-62 del carrer de Berenguer de Palou) i conservar els elements que li donen caràcter, com l’escala i els ornaments. L’equipament, ubicat just al costat del corredor ferroviari de la Sagrera, disposarà de diferents espais com tallers, sales polivalents, despatxos i magatzems. També es preveu regenerar l’espai exterior de l’edifici per fer-hi activitats i obrir-lo a la ciutat. L’obra abasta una superfície total de 1.098,33 metres quadrats. El projecte té un cost d’adjudicació de prop de 2 milions d’euros i està previst que finalitzi el març del 2017.

La Torre Rusca, un palau del segle XIX amb refugi antiaeri

Conegut com a Torre Rusca, Torre de la Marquesa o Torre Genovès, es tracta d’un petit palau o d’una casa d’indians d’estil neoclàssic construït a finals del segle XIX. Representa l’únic element conservat d’un conjunt de naus industrials que es van enderrocar i del qual aquest edifici era la peça més representativa.

Un dels objectius principals és recuperar la imatge original de l’edifici. Per això se’n consolidarà el volum i se n’adaptarà l’estructura. També es construirà un volum nou adossat a l’edifici existent per ampliar la superfície disponible a la planta baixa. A més, l’interior es redistribuirà i es remodelarà i es pavimentarà i s’enjardinarà l’espai exterior associat a l’edifici.

A l’important valor arquitectònic de la torre, cal sumar-hi un refugi antiaeri de la Guerra Civil que s’ha descobert recentment al soterrani de l’edifici i que es conserva en molt bon estat.