"La música i el teatre són ingredients fonamentals de la Festa Major de Congrés"

13/09/2017 - 18:00

Festa Major. El despertador matinal i el pregó seran el diumenge 8 d'octubre però l'organització ja preveu actes des de dijous dia 5. Teatre, havaneres, castellers, esport i dues grans orquestres seran els principals ingredients d'aquesta Festa Major.

El despertador matinal i el pregó seran el diumenge 8 d'octubre però l'organització ja preveu actes des de dijous dia 5. Teatre, havaneres, castellers, esport i dues grans orquestres seran els principals ingredients d'aquesta Festa Major.

Tot i que encara falta quasi un mes per a l’inici de les activitats festives, al barri del Congrés ja ho tenen quasi tot enllestit per gaudir de la seva setmana gran. Vols conèixer el contingut del programa? Els integrants de la Comissió de Festes, Miquel Navarro i Montse Blasco, ens avancen tots els detalls.

– Què hi trobarem durant la Festa Major de Congrés?

Miquel Navarro: El programa és una continuïtat del de l’any passat, amb el mateix model de festa. Bàsicament, tenim el pregó, el correfoc, les activitats dirigides als nanos més petits, que fem dijous, divendres i dissabte a la tarda. La majoria d’activitats estan concentrades en el cap de setmana perquè durant la resta de dies nosaltres treballem. El primer cap de setmana trobem el correfoc, que és com l’activitat inicial i fem que la gent obre la plaça, i diumenge fem el pregó. Aquest dia volem obrir la plaça amb una activitat molt xula que és la segona diada castellera. Fa dos anys va venir la colla i teníem moltes ganes de repetir.

Montse Blasco: El primer diumenge el dediquem íntegrament a la cultura popular, ja que no només hi ha la diada castellera sinó també les matinades, que enguany les faran els diables. Hi ha cercavila de gegants i capgrossos i danses tradicionals.

M. N.: Aquest any tenim un grup de danses que hem convidat a través de l’Espai Jove Garcilaso i que duen a terme danses georgianes. Ens fa molta il·lusió perquè serà li donarà un toc molt diferent. I també ens fa molta il·lusió tornar a oferir el concurs de pintura ràpida, que es va recuperar l’any passat. Hi ha una petita escola al barri que s’encarrega de liderar el tema. Intentem que hi haja una gran participació del barri, tant de la gent com dels comerciants.

Sembla que hi ha molta implicació per part de la gent…

M. B.: De fet, tenim diverses obres de teatre fetes i produïdes aquí. Una la fa el grup d’aquí, el que era antigament l’Associació de Veïns, una altra La Trapa de l’Agrupació Congrés, i l’altre grup és la del Casal de Barri. Enguany és el primer any que el grup d’avis també fa una proposta teatral. A més, tenim dos espectacles de gent gran, un de l’Espiga i l’altre de Caliu.

M. N.: L’Escola Arrels també s’implica i fa un campionat de patinatge. I, per exemple, la penya barcelonista du a terme un torneig de jocs de cartes…

M. B.: Volem destacar que el llegat catòlic del barri ha fet que hi haja molts equipaments que actualment s’estan utilitzant com a centres per persones amb discapacitat. Són entitats i centres que s’han implicat sempre perquè ells i elles mateixes volen. I treballen i col·laboren molt contents i orgullosos en la nostra Festa Major. Per exemple, el taller Cordada, com que ara no hi ha tanta feina, havien fet un grup per vincular-los amb el barri. I vam arribar a l’acord de que ells ens repartirien la informació de la Festa Major per tots els carrers del barri. S’ha de dir que mai ha estat tan puntual i tan correcte com des que treballem amb aquests nois i noies.

– Quan serà el moment de ballar al Congrés? 

M. N.: Tenim dos orquestres molt importants, la Mediterràneo i la Nueva Saturno, els dos caps de setmana. El veïnat agraeix molt el ball perquè agrada i fan que la nit sigui mol divertida.

M. B.: La música és un component molt important de les nostres festes. Per això, i gràcies a l’Ajuntament, cada any comptem amb un concert de la Banda Municipal. Destaca també l’actuació de la coral Oronell que, juntament a dues altres agrupacions de Badalona i Bellaterra, oferirà un concert d’havaneres i de sardanes.

– Quin considereu que és el vostre acte estrella?

M. N.: El nostre acte estrella és la Milla Urbana, una cursa molt ràpida que va amunt i avall del carrer Felip II. Té molta rellevància perquè ja portem 23 edicions i va lligada a la 5K, de 5 quilòmetres, un poquet més llarga. A primera hora comencem amb la cursa dels cinc quilòmetres i després ja es van succeint les diferents categories de la Milla. És molt important recordar que hem canviat la data de la Milla perquè abans sempre era el darrer diumenge i la gent arribava molt cansada. Llavors, aquest any, aprofitant que hi ha un festiu entre setmana, hem decidit fer-la el dia 12 d’octubre perquè tothom tindrà festa i se suposa que no hi haurà tant de cansament.

M. B.: Volem que la gent sigui conscient de que el període d’inscripció finalitzarà abans.