Cinc espais del districte a la Biennal Ciutat i Ciència

25/01/2019 - 13:20

Ajuntament. El recinte Fabra i Coats, les biblioteques de Can Fabra i La Sagrera i el els horts urbans de la Trinitat Vella i Baró de Viver acolliran activitats entre el 7 i l'11 de febrer

El recinte Fabra i Coats, les biblioteques de Can Fabra i La Sagrera i el els horts urbans de la Trinitat Vella i Baró de Viver acolliran activitats entre el 7 i l'11 de febrer

La ciutat de Barcelona s’ha convertit en un dels pols de recerca i experimentació científica i tecnològica més importants d’Europa, on el coneixement ha de traspassar les fronteres de l’àmbit professional per arribar a tothom. Amb aquest objectiu es crea la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, que tindrà lloc entre els dies 7 i 11 de febrer amb un ampli ventall d’activitats per apropar la recerca i l’experimentació científica als barcelonins i les barcelonines: conferències, tallers, arts escèniques, espectacles musicals, cinefòrums i propostes infantils i familiars que durant 5 dies ompliran 60 escenaris repartits per tota la ciutat. Biblioteques, centres cívics, espais expositius, sales de cinema i centres d’investigació s’uniran a aquesta gran festa de la ciència, que inclourà propostes de lleure com balls de swing i un cicle de cinema de ciència-ficció.

Al districte de Sant Andreu, la Biennal Ciutat i Ciència comptarà amb les següents activitats:

  • Recinte Fabra i Coats

Divendres 8 de febrer a les 10 h: Foment de la Ciència Ciutadana en l’àmbit estatal

Divendres 8 de febrer a les 18 h: Laboratoris i creació de coneixement

Dilluns 11 de febrer a les 11 h: A la física hi ha un lloc per a tu

  • Horts urbans de la Trinitat Vella i Baró de Viver

Divendres 8 de febrer a les 10 h: Jornada de portes obertes

  • Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra:

Dimarts 12 a les 18 h: Club maker (activitat amb l’American Space)

  • Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet:

Dijous 28 de març a les 19 h: Els horaris poden afectar la salut?

A més, el divendres 8 de febrer se celebrarà la Nit de les Acadèmies Científiques, un esdeveniment per obrir les portes d’espais tan singulars com les acadèmies de ciències i arts, de medicina i de farmàcia, on es parlarà del passat, el present i el futur de la medicina.

Darrere d’aquesta proposta científica i divulgativa hi ha més de 130 professionals especialitzats en disciplines tan diverses com la nanotecnologia, la robòtica, la genètica o l’astrofísica, i també de més de 120 universitats, centres de recerca, laboratoris experimentals i espais d’experimentació tecnològica.

A la Biennal Ciutat i Ciència es parlarà des d’una perspectiva de gènere i entenent la ciència com un camp obert a tota la ciutadania, en què la participació, la vida a les ciutats, el canvi climàtic i l’art s’integren en el discurs científic. Com construïm la ciutat del futur a través de la intel·ligència artificial i la nano ciència? Quins són els reptes de la genètica per millorar la salut de les persones? Com ens preparem per viure en societats cada cop més envellides? Aquestes i altres preguntes despertaran el debat entre els experts i les expertes i el públic assistent, a través de formats que promoguin la interacció i l’enriquiment col·lectiu.

Activitats familiars i juvenils

Bona part de les activitats programades estan adreçades a un públic familiar i juvenil, amb l’objectiu de promoure la vocació i l’interès per les professions científiques entre els més joves. A través de tallers i d’activitats lúdiques, es pretén mostrar la ciència com un gran paraigüa de coneixement proper i engrescador. Apropar la ciència als infants i adolescents és una inversió a llarg termini, amb repercussions clares i positives en el futur de la nostra societat.

Ciència en femení

A més, el 7 de febrer se celebrarà la trobada de 100tífiques, una jornada de formació amb més de cent dones amb perfil cientificotecnològic que debatran sobre la feminització de les carreres científiques, i que durant l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, compartiran la seva experiència com a professionals amb alumnes de cent escoles de Catalunya.