Pagesos o Coloms? Vota la teva imatge festiva preferida!

26/11/2018 - 15:27

En ple compte enrere per la Festa Major, des de Districte de Sant Andreu volem descobrir quina és la imatge preferida de les andreuenques i els andreuencs. Fes clic aquí i vota la teva!

En ple compte enrere per la Festa Major, des de Districte de Sant Andreu volem descobrir quina és la imatge preferida de les andreuenques i els andreuencs. Fes clic aquí i vota la teva!

Per poder participar en aquesta votació, pots clicar aquí i fer-nos arribar la teva opinió sobre la imatgeria andreuenca. A continuació, a més, pots trobar les principals característiques dels gegants i els coloms.

Gegants pagesos de Sant Andreu

L’Andreu i la Coloma són una parella de gegants que representen un pagès i una pubilla de l’antic poble de Sant Andreu.

Els Gegants de Sant Andreu foren construïts sobre unes figures de sèrie clàssiques de la botiga barcelonina El Ingenio. Per això tenen una fesomia que recorda uns altres gegants catalans. Es van fer per encàrrec del districte municipal andreuenc, que volia crear uns gegants representatius del barri. El 1982, bo i acabats, es presentaren a la festa major, amb uns noms que també s’identificaven amb la vila: Andreu, el patró que li donà el nom, i Coloma, pel topònim Palomar, que fa referència a l’abundància de colomars que hi havia a l’antic terme parroquial.

Tot i ser propietat del districte de Sant Andreu, sempre ha estat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar l’encarregada de portar els gegants i de fer-los ballar en trobades i celebracions tant de la ciutat com de fora, sovint juntament amb les altres figures del barri.

L’Andreu i la Coloma són els amfitrions de la gran cercavila de la festa major de Sant Andreu, que se celebra l’últim cap de setmana de novembre. I només durant aquestes dates es poden veure fer el Ball dels Moros, peça d’Enric Montsant composta expressament.

Gegants Coloms de Sant Andreu de Palomar

En Colom i la Coloma, els Gegants Coloms de Sant Andreu de Palomar, trenquen, físicament, la imatge del gegant tradicional. Són mig ésser humà mig ocell: tenen un cos humà nu i cap i ales de colom.

La construcció de la parella de gegants fou iniciativa de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, després del deteriorament d’en Jordi i la Rosa, uns gegants de motxilla del barri fets de manera casolana que tingueren una vida molt curta. Aleshores l’entitat decidí de crear uns gegants nous que s’identifiquessin amb el barri, amb motius referits als coloms pel topònim Palomar, que fa referència a l’abundància de colomars que hi havia a l’antic terme parroquial. Encarregaren la tasca al mestre imatger de Cardona Toni Mujal, que els enllestí el 1989, i s’estrenaren aquell mateix any a les festes del barri.

Després d’anys de balls i passejades, decidiren d’ampliar la família. El 2005 la Coloma va pondre un ou que es va poder veure en les sortides de la parella durant nou mesos. Finalment, el 10 de juny de 2006 en va sortir el gegantó Galtetes, l’únic fill de la parella, i, d’aleshores ençà, és ben habitual de veure’ls tots tres junts.

Els Gegants Coloms també tenen ball propi: la «Marcha do Entrelazado de Allariz», una cançó tradicional gallega adaptada per Carlos Núñez. Hom els pot veure passejar i dansar cada any a la Festa Major de Sant Andreu, juntament amb les altres figures del barri. També surten en nombroses cercaviles i trobades de gegants, tant a Barcelona com a fora.