Entrevista #enscuidem: material per personal sanitari elaborat a l'Escola Llotja

07/04/2020 - 13:28

Diversos makers de Barcelona i el professorat del centre formatiu en disseny del districte de Sant Andreu s'han mobilitzat per produir pantalles de protecció que van destinades a abastar el sistema sanitari.

Diversos makers de Barcelona i el professorat del centre formatiu en disseny del districte de Sant Andreu s'han mobilitzat per produir pantalles de protecció que van destinades a abastar el sistema sanitari.

En aquesta entrevista parlem amb el Néstor Aparicio, un dels makers que ha engegat el projecte i s’encarrega de gestionar i coordinar la producció.

Què és exactament el que esteu produint aquests dies, en quines quantitats i on va destinat?

Estem produint diferents sistemes però el que més treballem són les pantalles de protecció. Portem més de 5.700 entregades ara mateix. Val a dir que a casa dels makers o realitzadors encara hi ha més material, ja que ells i elles s’encarreguen d’imprimir la part de plàstic de les viseres. Aquesta part ja produïda arriba als nodes (nosaltres el tenim a l’Escola La Llotja i a l’Ateneu de Fabricació Digital de Nou Barris) i és allà on es munta tot. El que es fa llavors és posar la goma, desinfectar i enviar als hospitals. Estem abastint sobretot el personal sanitari, que és qui més està patint la falta de material i el col·lectiu més exposat. Això no vol dir que no puguem enviar viseres o pantalles a altres llocs, tot i que el que intentem fer és prioritzar els centres sanitaris.

Amb quin equip de professionals compteu? Quantes persones i quins perfils professionals us n’esteu encarregant d’aquesta tasca?

Tenim un equip molt variat perquè ens hem activat a través de Telegram i és tot molt heterogeni. A dia d’avui només a Barcelona som més de 2.600 persones amb uns perfils molt diferents. Hi ha gent que ve de l’àmbit sanitari, altres procedeixen de professions més tècniques, altres són aficionats o aficionades, gent que és experta en logística i ens ajuda amb les rutes, voluntaris i voluntàries que ens ajuden amb el transport, empreses que ens cedeixen material… Depenent del tipus de projecte hi ha uns perfils que agafen més protagonisme que altres en funció dels coneixements de cadascú o cadascuna.

Heu pogut tenir resposta per part de la societat o dels professionals que poden treballar amb els vostres materials?

La resposta està sent molt bona. Tothom està molt content de rebre els sistemes, sobretot perquè amb la tasca de tots els perfils que hem comentat anteriorment hem trobat un model que els resulta molt còmode als i les sanitàries per treballar. No deixa de ser una peça feta de plàstic per diferents productors i productores, de manera que quan ho rebem a La Llotja intentem treballar-ho bé perquè protegeixi a l’hora que sigui també còmode. El personal de la sanitat ha d’aguantar moltes hores amb la protecció posada i això requereix la màxima comoditat possible.

Us heu trobat cap problema per anar a l’escola a produir o ho podeu fer amb total seguretat?

Ha estat molt fàcil anar a La Llotja perquè el professorat ha estat bolcat amb el projecte des del primer moment, de manera que ens van cedir les instal·lacions ràpidament, i l’equip de voluntaris i voluntàries que ve cada dia forma part de la gent de l’escola. A nivell de seguretat, seguim un rigorós protocol per assegurar-nos de que totes les peces surten correctament desinfectades i, a banda, tots comptem amb els EPIs corresponents. Seguim totes les indicacions d’higiene, distància, etc, malgrat les hores i el cansament.

Com va sortir la idea de contribuir d’aquesta manera a la situació que estem vivint?

A nivell de l’Estat es va llençar la proposta de Coronavirus Makers, que consistia en que diferents productors poguessin aportar els elements que manquen a la sanitat, i nosaltres ho vam engegar aquí a Catalunya. Ho hem aterrat a nivell més territorial per facilitar l’organització, de manera que hi hagués un node a cada capital. En el moment ho vam engegar de la manera que ens semblava més pràctic. Cal dir que, des del moviment maker, sempre hi ha un component molt col·laboratiu i associatiu, i quan sorgeix una necessitat així de seguida hi ha resposta. És cert que no ens imaginàvem que hi hauria tanta gent implicada i que això cresqués tan ràpid.