Esteu aquí

Aigua, font de vida. La Marina

A la Marina anys enrere teníem una porta directe al mar Mediterrani, aquest vincle amb l’aigua és una característica innata amb l’ADN de la nostra comunitat. Ara volem reivindicar l’espai de la platja de Can Tunis com a protagonista del nou cicle «Aigua, font de vida». Una oportunitat per valorar un bé preuat que escasseja amb l’actual situació de sequera que pateix l’entorn. I ho farem amb diferents xerrades, l’exposició, els itineraris i diverses accions organitzades. L’exposició, que tindrà lloc a la Biblioteca Francesc Candel, serà un dels fils conductors d’aquest cicle. En aquest entorn, organitzem xerrades molt interessants conduïdes per experts que ens faran gaudir i aprendre. En una segona part, el projecte també constarà d’itineraris per descobrir i escoltar testimonis, però també d’una part més pedagògica a través del personatge de la Marina, on les famílies tindran un espai d’aprenentatge.

ACTIVITATS

  • Inauguració de l’exposició “Aigua, font de vida”

Biblioteca Francesc Candel. Dilluns 2 d’octubre a les 18 h

Acte inaugural de l'exposició i del cicle "Aigua, font de vida", i presentació del projecte 'Memòries col·lectives dels barris de la Marina'. L'exposició busca mostrar la història del barri de la Marina a través de l'aigua i la riquesa que va generar en el seu passat. També comptarà amb obres de pintura i d’escultures en format maqueta.

Del 2 d’octubre al 30 de novembre.

  • Xerrada: Quan el riu creava riquesa

Biblioteca Francesc Candel. Dilluns 16 d’octubre a les 18 h

Coneixerem el passat agrícola del Baix Llobregat en general i, especialment dels camps de la Marina i la seva evolució en el temps des dels moments florents de l'agricultura tan de secà com de regadiu. Tot un veritable rebost de Barcelona i motor de l'exportació de productes agrícoles a Europa, fins als nostres dies.

A càrrec de Gemma Tribó, Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona.

  • Ink fest: Fem paper amb aigua reciclada

Plaça de la Marina. Diumenge 22 d’octubre de 10 a 14 h

T'entusiasmen els treballs manuals i els processos artesanals? Aprendràs a crear el teu propi paper reciclat des de zero, des del trinxat fins a l'assecament. Podràs endur-te el teu propi paper a casa un cop el paper estigui llest.

A càrrec de La Marina Viva

  • Xerrada: La recuperació del Canal de la Infanta

Biblioteca Francesc Candel. Dilluns 30 d’octubre a les 18 h

Coneixerem l’estudi com el Canal de la Infanta Carlota va ser una font molt important de riquesa en tot el seu recorregut de 17,420 km. En l'actualitat, es converteix en una oportunitat immillorable per reconstruir la memòria del territori i dotar-lo d'un element de llegibilitat pel conjunt metropolità.

A càrrec l’Eva Jiménez, el Xavi Llobet i Ferran Sagarra Arquitectes i professors de l'ETSAB, Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

  • Xerrada: El nou camí del riu Llobregat

Biblioteca Francesc Candel. Dilluns 13 de novembre a les 18 h

L'any 2004 es va inaugurar el desviament de la desembocadura, 2 km més al sud de la desembocadura original, a causa de l'ampliació del Port de Barcelona. Coneixerem de primera mà les raons que van impulsar aquesta decisió i les conseqüències que aquesta acció ha tingut per al territori.

A càrrec de Marc Garcia, Enginyeria de Camins, Canals i Ports i Joan Alemany, Economista.

  • Xerrada: El cicle de l’aigua

Biblioteca Francesc Candel. Dilluns 27 de novembre a les 18 h

Posarem en valor el procés vital que sustenta la vida aquàtica i terrestre del cicle de l'aigua al territori i la seva evolució al llarg del temps. Parlarem de com el Llobregat ha contribuït a proveir d'aigua a la gran ciutat en el passat i de quins són els plans de futur.

A càrrec de David Rovira, Museu de les Aigües de Barcelona.

Planificar

Biblioteca Francesc Candel

Adreça:
Carrer de l'Amnistia Internacional, 10
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
la Marina de Port
Població:
Barcelona