Esteu aquí

El centre

Benvinguts al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, un equipament municipal que té l'objectiu de difondre i conservar la cultura popular catalana.

Què és?

Benvinguts al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, un equipament municipal que té l'objectiu de difondre i conservar la cultura popular catalana. Forma part de la xarxa de Cases de la Festa de l’Ajuntament de Barcelona i funciona com una casa per a entitats culturals andreuenques. El centre és una autèntica fàbrica de consciència del barri per mitjà de les seves tradicions i per això és escenari de trobades, conferències, exposicions, projeccions i tallers d’activitats de cultura tradicional.

Actualment, aplega una dotzena d’entitats de cultura popular d'àmbits molt diversos: diables, gegants, trabucaires, ball de bastons, música, puntaires... Aquestes entitats són un dels principals motors de la vitalitat cultural d’aquest districte, en el qual tenen lloc esdeveniments d’allò més arrelats i participatius, com ara la festa major i els Tres Tombs, que se celebren per Sant Antoni Abat.

A més, ha transcendit les fronteres del districte i Can Galta Cremat també acull entitats de la resta de la ciutat i de Catalunya, com ara la Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la de Ball de Bastons o la dels Tres Tombs.

 

Història del centre

El Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu es va inaugurar l’any 2006 i va ser el primer equipament dedicat íntegrament a la cultura popular que es va construir a Barcelona.

Aprofitant la remodelació de la plaça de Can Galta Cremat i dels carrers de l'entorn, el Districte va decidir de començar a rehabilitar també l'edifici de planta baixa que hi ha sota la plaça, amb la intenció d'emplaçar-hi un equipament públic de cultura popular que aixoplugués entitats de cultura tradicional i popular de Sant Andreu.

La història de l’edifici també és molt interessant, perquè parla sobre el passat industrial del Districte de Sant Andreu. El CMPSA és situat sota la plaça de Can Galta Cremat, el nom popular d’una antiga fàbrica tèxtil que hi havia en aquest indret. Va ser impulsada pels germans Mateu a mitjan segle XIX i actualment, en record del seu passat, encara hi resta la xemeneia de totxos.

 

Equipament públic de cultura tradicional

El Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu és un equipament públic orientat a la promoció i difusió de la cultura tradicional de Catalunya. En total té set-cents metres quadrats de superfície dividits en un conjunt d'espais d’ús comunitari, com ara una aula insonoritzada per a assaigs i enregistraments i una sala d’actes amb aforament per a vuitanta persones. Aquest espai també pot servir de sala polivalent o d'exposicions.

L'equipament és adaptat també a les noves mesures d'accessibilitat i seguretat i té totes les prestacions necessàries per a desenvolupar-hi activitats culturals de petit format. A més, conté espais d’ús exclusiu per a les entitats que hi tenen la seu social. Tot i no disposar d'espai exterior, la plaça que hi ha sobre el centre és un escenari ideal per a fer-hi actes diversos.

Entre els serveis que ofereix, hi ha el de punt d’informació, cessió d’espais i de sala d’exposicions i suport a la programació d’accions vinculades a la cultura popular i tradicional. També és un punt d’atenció presencial del tècnic de barri i del conseller de barri de Sant Andreu.

  • https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/centre-cultura-popular/sites/default/files/img_0828.jpg
  • https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/centre-cultura-popular/sites/default/files/img_0827.jpg
  • https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/centre-cultura-popular/sites/default/files/img_0794.jpg
  • https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/centre-cultura-popular/sites/default/files/img_0817.jpg
  • https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/centre-cultura-popular/sites/default/files/img_0798.jpg
  • https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/centre-cultura-popular/sites/default/files/img_0805.jpg

Horaris

Horaris d' obertura:

De dimarts a dissabte, de 16.00 a 22.00

Dijous de 10.00 a 13.00

Contacte

Telèfon: 93.345.25.84

Correu:cmcpsa@bcn.cat

Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu

Carrer d'Arquímedes, 30 - 08030 Barcelona