Cuinant Cooperatives

dimarts, 3. agost 2021 - 11:38

IMPULSEM EL QUE FAS. El passat mes d’abril va concloure la primera edició de Cuinant Economia Social i Cooperativa.

El passat mes d’abril va concloure la primera edició de Cuinant Economia Social i Cooperativa, un programa d’acompanyament especialitzat en el sector de l’alimentació sostenible que s’ha ofert des de Tandem Social durant el primer trimestre del 2021, de la mà del Menjador Ca la Rosa.

El programa s’ha dirigit a projectes de gastronomia i alimentació de l’economia social i cooperativa amb l’objectiu d’ajudar-los a impulsar una transició alimentària que pugui enfortir les economies locals i sostenibles, alhora que millorar la salut de les persones i del planeta. Han tingut a disposició:

  • Mòduls formatius virtuals per definir el model de negoci social
  • Activitats intercooperatives amb organitzacions referents del sector
  • Acompanyament estratègic i sectorial individual
  • Accés a la cuina-obrador per a l’elaboració de proves pilot

 

Han participat 8 projectes en aquesta edició:

 

  • La Cuina que canta. Iniciativa dirigida a fomentar una alimentació sostenible i saludable en el barri de Poblenou mitjançant un ampli programa de sensibilització, dinamització comunitària i assessorament a professionals del sector.
  • Kaliu. Projecte de marcat caràcter i compromís social, integrador, inclusiu i participatiu, que vol donar resposta a la precarietat alimentària i a la invisibilitat social que pateixen les persones grans. Vol oferir solucions gastronòmiques personalitzades i de qualitat, mitjançant un servei de proximitat, que aporti, comoditat, autonomia, tranquil•litat, seguretat i flexibilitat.
  • Thalassa. Iniciativa que vol generar un espai que resolgui les necessitats d’ alimentació́ d’aquelles famílies o persones que la manca de temps constitueix un problema per poder crear menjars sans, saborosos i generats de forma sostenible. Menjars de cuina popular on les dones i la comunitat són protagonistes, amb aliments de proximitat, que expliquin el seu relat. S’està estudiant l possibilitat d’un obrador compartit i un menjador social
  • La Cruskel·la. Projecte amb vocació cooperativa que vol oferir una pizzeria ecològica al barri de la Teixonera. Es vol crear treball autogestionat amb una organització́ horitzontal, oferir tallers per la gent del barri i permetre l’ accés a una alimentació́ sana al barri.
  • Cuinar el futur. Projecte que té per objectiu reflexionar sobre dinàmiques alimentàries i impacte en la salut socioambiental i econòmica del país. Volen començar per infants i joves per fomentar el consum conscient en l’alimentació́ com a motor potent de canvi. Estan generant materials didàctics, i fins i tot contes o productes audiovisuals al voltant de l’alimentació́.
  • Melting Pot. Vol contribuir a millorar les relacions interculturals i el coneixement mutu a través del menjar. Impulsen esdeveniments que siguin moments de trobada, contacte i visibilitat de la diversitat cultural. Els hi agrada portar la diversitat cultural a tot arreu, també́ allà̀ on normalment no se la reconeix. Promouen el talent culinari de les persones migrades proporcionant acompanyament a l’activitat econòmica: una cuina del món autèntica i de qualitat feta per xefs locals provinents d’arreu del mon.
  • La Tempesta Cooperativa. Porten el bar cafeteria de l’Ateneu L’Harmonia amb producte de proximitat i local.
  • Nessgotten (SCP). Empresa que es dedica a la producció́ de massa de falafel vegana i sense gluten.

Cuinant Economia Social i Cooperativa s’ha executat en un any ple de limitacions i restriccions derivades de la pandèmia global generada per la Covid-19, de manera que totes les seves sessions s’han plantejat en format virtual per tal de facilitar a les persones dels projectes escollits la seva participació i l’accés als continguts oferts.

A més, s’ha comptat amb la col.laboració de vàries entitats convidades que han compartir les seves experiències amb les participants. Entre d’altres, han col·laborat: Tres Cadires SCCL, Vi de Nous, Lets Cook Now, BdGust, Alternativa3 i CapFoguer.

Aquest projecte s’ha desenvolupat en el marc de la  convocatòria  Impulsem el que Fas 2020, amb el suport municipal a través de Barcelona Activa, que cerca millorar la situació socioeconòmica dels barris de la ciutat.