Cada cop són més les tortugues careta o tortugues babaua que nidifiquen al Mediterrani occidental, un fenomen recent que respon a l’adaptació dels animals a l’escalfament de les zones de posta tradicionals i que ha despertat l’interès del món científic per poder traçar estratègies de conservació de l’espècie.
Un fet insòlit a la platja de la Mar Bella
En el cas de Barcelona va ser el juliol del 2020 quan un grup de joves van sentir uns sorolls estranys en una zona d’obres a la platja de la Mar Bella i, en acostar-s’hi, van veure una tortuga de grans dimensions movent i espolsant sorra de manera molt vistosa. Van avisar els experts i l’endemà van poder identificar el niu, el primer que es documenta a la ciutat. Dels 77 ous que va pondre la tortuga en van néixer 72 tortuguetes, el 90% de les quals han pogut anar al mar: un èxit donada l’elevada mortalitat d’aquesta espècie.
A l’alliberament de les 24 tortugues, tancat al públic per les circumstàncies sanitàries, hi han assistit representants de la Generalitat de Catalunya, el CRAM, el CT BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Zoo de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats que van gestionar el més de mig miler de voluntaris que van participar en la custòdia del niu, coordinats pel Centre de la Platja: Anèl·lides, Ocean52, Oceanogami, No Mas Colillas i WWF.
Com que encara som a mitja temporada de cria, cal recordar que en cas de veure tortugues a la platja no s’han de molestar i cal trucar immediatament al 112.