La classe, entre companyes, mestres i amics, és l’espai perfecte per començar l’aventura de conèixer el que tenim més a prop: el nostre barri. Les escoles i instituts de la Verneda i la Pau tenen a les seves mans l’àlbum de cromos Petita història de la Verneda de Sant Martí, una eina pedagògica que suma coneixement i diversió per engrescar a l’alumnat a descobrir el passat de la Verneda i la Pau a través de mapes, il·lustracions i fotografies.
Però més enllà de la classe, la història del seu barri també l’aprenen passejant per carrers i parcs, ja que per aconseguir els cromos l’alumnat ha d’anar a demanar-los a diferents comerços del barri implicats en el projecte.
D’aquesta manera, col·leccionant els cromos, però també llegint històries i aventures, fent endevinalles, sopa de lletres o trencaclosques, petits i grans van aprenent que en els espais que ara ocupen edificis, places i carrers asfaltats, abans hi havia camps de vinyes, aiguamolls, cavalls i gallines. I també temples de l’edat mitjana, molins i masies, fins a arribar a les màquines de vapor, les fàbriques, les antigues barraques o els nous gratacels.
També coneixen curiositats com ara que hi ha dues fonts de Canaletes exactament iguals a la de les Rambles de la ciutat, que al barri es poden trobar arbres de més de dos-cents anys, que el barri conserva una única xemeneia industrial a la plaça de la Palmera de Sant Martí, o que molts dels edificis del barri van ser construïts per acollir a les persones que treballaven a institucions públiques i empreses com ara Correus, la Guàrdia Urbana o Gallina Blanca.
El joc educatiu és un projecte del Pla de Barris de la Verneda i la Pau, de la Societat d’Estudis de La Verneda de Sant Martí, i del Districte de Sant Martí. En l’elaboració de l’àlbum hi han participat: Dani Torrado, Carlos Azagra i Encarna Revuelta, Daniel Castro, Enric Lloret, Arantxa Morán, Carlos Bricio, Adriana Verdera, Francec Alemany, Matías Rodríguez i Xavi Pons.