Si voleu descobrir els barris veïns de la Verneda i la Pau i de Sant Martí de Provençals, només cal que us calceu amb unes bones vambes i agafeu el mapa turístic de la Verneda de Sant Martí. Amb aquest recurs, farcit d’humor, podreu passar una estona ben divertida identificant els elements culturals i espais més destacats de dos dels barris amb més història del districte.
A la ruta podreu passejar pels eixos més emblemàtics, com ara la rambla Guipúscoa, on hi trobareu l’escultura Línia de la Verneda exposada al llarg d’un quilòmetre i mig, o la rambla de Prim, amb l’escultura El llarg viatge.
També descobrireu espais ben contrastats. D’una banda, el carrer de Cantàbria i el blocs de pisos que formen el conegut “Manhattan vernedenc“ així com també els habitatges de La Caixa. D’altra banda, descobrireu espais ben tranquils, com el recent remodelat passatge Antoni Gassol o la zona del nucli antic de Sant Martí amb l’església de Sant Martí Vell com a element destacat.
El mapa també identifica les places i en destaca els elements més representatius. Les dels Porxos, la Palmera o la Verneda són de parada obligada. També hi trobareu el parc de Sant Martí, zona en transformació a tocar de les obres de la futura estació de la Sagrera.
Per últim, hi trobareu algunes curiositats, com ara les dues fonts de Canaletes situades al districte: les dues fonts-fanal es troben a la plaça de la Infància i al número 28 de la Via Trajana.
Azagra y Revuelta, autors de la il·lustració del mapa turístic
El mapa turístic és un recurs creat per la Societat d’Estudis de la Verneda de Sant Martí (SELAV), amb la col·laboració de Pla de Barris de la Verneda i la Pau. Forma part del projecte de l‘àlbum de cromos Petita història de la Verneda de Sant Martí una eina pedagògica per engrescar a l’alumnat de la zona a investigar com eren aquests dos barris segles enrere.
La il·lustració és obra de Carlos Azagra (1957) i Encarna Revuelta (1958), una parella d’artistes que porten temps treballant junts. Azagra n’és el dibuixant i Revuelta n’és la colorista. El mapa turístic de la Verneda de Sant Martí és una de les seves últimes creacions però a Sant Martí se’ls coneix per ser els autors de nombrosos cartells de Festa Major, en els quals també incorporen els elements d’humor, reivindicació i crítica social.
Més de quarta anys estudiant la història de la Verneda de Sant Martí
La Societat d’Estudis de la Verneda de Sant Martí (SELAV) va néixer el 1980 per recuperar, estudiar i divulgar la història d’aquesta zona delimitada per la Gran Via, el carrer d’Espronceda, la via del tren i el límit amb Sant Adrià de Besòs.
Al seu web hi trobareu informació detallada dels dos barris, Sant Martí de Provençals i la Verneda i la Pau, així com unes rutes que complementen el mapa turístic. També podeu consultar-hi el butlletí Auro Invento, nascut al desembre del 2020 i amb tres números publicats fins a data d’avui.