Com avançar cap a ciutats més sostenibles i resilients després de la covid-19

31/08/2021 - 13:35 h

Els dies 5, 6 i 7 d’octubre Barcelona organitza les jornades internacionals “Superilla Barcelona - La ciutat després de la covid” com a punt d’intercanvi per construir les ciutats després de la pandèmia

Durant les jornades es reflexionarà sobre què ha canviat, què s’ha après i com s’han modificat els entorns urbans després d’aquesta situació excepcional, com a punt de partida per debatre com han de ser les ciutats del futur.

En aquest marc, persones de tot el món tindran l’oportunitat de compartir visions i experiències i pensar de manera conjunta com es vol que siguin les ciutats postpandèmiques.

Una iniciativa conjunta

La iniciativa, de caràcter internacional, s’impulsa conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Placemaking Europe, una xarxa europea que treballa amb urbanistes, activistes, acadèmics, arquitectes i sociòlegs, entre d’altres, per fixar estratègies i investigar eines d’espai públic per fer les ciutats més sostenibles i habitables.

L’esdeveniment tindrà lloc del 5 al 7 d’octubre amb sessions en línia i presencials al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, al barri del Congrés i els Indians, al districte de Sant Andreu.

Cap a unes ciutats més resilients

L’objectiu és debatre i reflexionar sobre les mesures que poden convertir Barcelona i la resta de ciutats en espais més resilients i sostenibles. Així, a través d’aquesta plataforma internacional telemàtica i presencial, durant tres dies, la ciutat es convertirà en la capital mundial del debat urbanístic postpandèmia.

El tret de sortida de les jornades tindrà lloc el 5 d’octubre, a les 17.00 hores, i a partir d’aquí se succeiran un total de vuit sessions en què es debatran temes que tenen a veure amb la ciutat habitable, un nou model econòmic per a la ciutat, la ciutat pública, la ciutat respirable i inclusiva, la ciutat connectada o la cultura, la ciutat i la gentrificació, entre d’altres.

Una cruïlla de reflexions

Durant les jornades hi haurà presentacions de projectes, vídeos i altres esdeveniments, com un diàleg d’alcaldes sobre com implantar estratègies flexibles i resilients per adaptar les ciutats a les condicions canviants relacionades amb les amenaces epidemiològiques o altres crisis que es puguin donar en el futur.

L’entrada per a l’accés digital permetrà accedir a totes les sessions en vídeo en temps real, mentre que el Canòdrom disposarà d’un nombre limitat de seients disponibles. Per participar-hi es requerirà inscripció prèvia, que es podrà fer a partir d’avui al web https://aftercovid.city/superillabarcelona/.

Aprenentatges postpandèmia

La pandèmia generada per la covid-19 ha impulsat una gran reflexió, col·lectiva i d’escala internacional, sobre el futur de les ciutats. Amb un 95% de tots els casos de coronavirus registrats en entorns urbans durant els primers mesos, les ciutats han hagut d’afrontar durant l’últim any grans desafiaments que han posat a prova, entre d’altres, el transport i els espais públics, i han generat una profunda alteració en la vida quotidiana i els hàbits de la ciutadania.

La pandèmia ha posat en relleu durant els últims mesos qüestions com les següents:

  • La importància de la proximitat, s’han redescobert els barris i la necessitat de teixir veïnats més resilients i cohesionats.
  • Un canvi d’hàbits cap a formes de transport més econòmiques i sostenibles, com ara anar en bicicleta o caminar.
  • La rellevància d’espais públics urbans que promoguin el passeig i les activitats en comú a l’aire lliure.

L’escenari postpandèmia ha posat a la comunitat internacional davant del repte de construir un nou model de ciutat més resilient i capaç d’afrontar crisis futures. El nou informe d’ONU-Habitat, Ciutats i pandèmies, cap a un futur més just, verd i saludable, demostra, basant-se en documentació de més de 1.700 ciutats, que les ciutats poden ser capaces de reduir l’impacte de les pandèmies sent més equitatives, saludables i respectuoses amb el medi ambient.

En aquests moments, per tant, les ciutats han estat i són a la primera línia de la batalla contra el virus i necessiten adaptar-se per donar solucions als reptes de futur, que vindran donats no només per possibles futures pandèmies sinó pel mateix escenari de canvi climàtic en què ens inserim. Les jornades, que s’organitzen aquest octubre a Barcelona, volen ser un primer escenari des d’on debatre quines hauran de ser aquestes solucions.