Aquest 2021, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Es tracta d’una oportunitat única per consolidar projectes i per transformar els sistemes alimentaris cap a models més saludables, justos i resilients.
Durant la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, la ciutat projectarà una visió transformadora i disruptiva amb activitats culturals, artístiques, lúdiques, divulgatives i participatives. L’objectiu és donar a conèixer la importància de l’alimentació sostenible i provocar una reflexió i debat entorn dels processos i factors implicats en el cicle alimentari.
Totes les activitats són gratuïtes i, per participar en algunes d’elles, cal reservar plaça.
PROGRAMACIÓ A SANT MARTÍ
Taller. Hola aquaponia!
Dissabte 16, a les 12 h.
Akasha Hub (c. Verneda, 19)
Programa bàsic d’acostament a l’aquaponia com a tècnica d’agricultura urbana.
Organitza: Green in Blue Consulting, SLU.
Cal reservar entrada.
Xerrada. Permagastronomia, un nou model d’alimentació sostenible
Dissabte 16, a les 18 h.
Vida Meva, Queviures Ecològics de Proximitat (C. Ramon Turró, 201)
El xef Sergi de Meià ens acosta a la permagastronomia com a camí cap a una cuina més sostenible.
Organitza: Eix Comercial Poblenou
Cal reservar entrada.
Xerrada. FoodShift Innovation Conference
Dilluns 18, de 9.30 h a 13.30 h.
Palo Alto Barcelona (C. Pellaires, 30).
Els membres del consorci europeu, els laboratoris d’acceleració i una sèrie de convidats internacionals parlaran del projecte europeu FoodShift 2030.
Organitza: FoodShift 2030
Cal reservar entrada.
Xerrada. Food Tech 3.0 programa d’acceleració: BCN Showcase
Dilluns 18, de 15.30 a 19 h.
Palo Alto Barcelona (C. Pellaires, 30).
Presentació de Pecha Kucha i debat per a la millora d’innovacions tecnològiques alimentàries que treballen per l’acció col·lectiva i ciutadana.
Organitza: Fab Lab Barcelona i IAAC.
Cal reservar entrada.
Xerrada. Alternatives al malbaratament alimentari
Dilluns 18, a les 18.30 h.
Biblioteca El Clot – Josep Benet (Pl. de les Glòries, 37).
A càrrec de Gaby Susanna, directora de la plataforma Aprofitem els aliments.
Accés lliure fins a exhaurir places.
Xerrada aquapònica
Dimarts 19, a les 18 h.
Akasha Hub (C. Verneda, 19).
Acostament a l’aquaponia com a tècnica d’agricultura urbana.
Organitza: Green in Blue Consulting, SLU.
Cal reservar entrada.
Taller. Per a una alimentació sostenible “cuina de residus”
Dimecres 20, a les 17.30 h.
Teixido Taula i Cuina (C. Pallars, 224).
Cuinarem real food posant l’èmfasi en el producte de temporada i km. 0 i proposarem accions per evitar el malbaratament alimentari.
Organitza: Teixido Taula i Cuina
Cal reservar entrada.
Mercat de Mercats
Divendres 22, d’11 a 22 h.
Dissabte 23, d’11 a 22 h.
Diumenge 24, d’11 a 21 h.
Pl. Josep Antoni Coderch (davant del Disseny Hub).
Activitats, ponències i tallers per a tots els públics sobre l’alimentació sostenible i de mercat.
Accés lliure fins a completar l’aforament.
Taller. Digues el que menges i calcula el que emets
Dissabte 23, a les 10 h.
Pl. Josep Antoni Coderch (davant del Disseny Hub).
Després d’una introducció breu sobre el canvi climàtic i la seva vinculació amb el sistema alimentari, les persones assistents podran calcular la petjada ambiental que genera la seva alimentació.
Accés lliure fins a completar l’aforament.
Xerrada. L’agricultura i el verd urbà
Dissabte 23, de 10.30 a 13 h.
ConnectHort (C. Doctor Trueta, 100).
Presentació de les entitats sòcies de Replantem i del que es fa per impulsar l’agricultura i el verd urbà.
Organitza: Replantem.
Accés lliure fins a exhaurir places.
Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà
Paral·lelament, Barcelona acull el 7è Fòrum Global MUFPP, entre el 19 i el 21 d’octubre, amb el tema Cultivant la resiliència: Alimentació sostenible per fer front a l’emergència climàtica.
L’esdeveniment es farà en format híbrid, amb una part presencial al Centre de Convencions Internacional de Barcelona i amb possibilitat de seguir l’esdeveniment per streaming.
El Fòrum reunirà tècnics i representants polítics de les principals ciutats, tant europees com d’altres continents, així com membres d’agències internacionals, de la comunitat científica i d’organitzacions de la societat civil per abordar la millor manera de promoure l’alimentació sostenible i fer front a l’emergència climàtica.
L’esdeveniment, que tindrà lloc només uns dies abans de la conferència sobre canvi climàtic de les Nacions Unides a Glasgow (COP26), permetrà intercanviar coneixements, experiències i bones pràctiques per modificar els sistemes d’alimentació dominants i caminar cap a una dieta planetària que beneficiï les persones, els territoris i el planeta.
La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.