Sant Martí, per l’eliminació de la violència vers les dones

21/11/2017 - 21:25 h

El districte programa una sèrie d’activitats amb motiu del 25N, Dia Internacional per l’eliminació de la violència vers les dones

 

El districte programa una sèrie d’activitats amb motiu del 25N, Dia Internacional per l’eliminació de la violència vers les dones

El 25N fa que els barris de Sant Martí, a través de les seves entitats i dels seus equipaments, organitzin tot d’actes per denunciar i conscienciar sobre aquesta autèntica xacra social que és la violència de gènere. Enguany, el lema és “Tothom hi té un paper #BCN Antimasclista”, en el marc de l’Acord ciutadà per a una Barcelona lliure de violència vers les dones.

L’acte central a Sant Martí, que ha estat organitzat per les membres del Consell de Dones de Sant Martí, tindrà lloc dimecres 29 de novembre a l’Auditori Sant Martí (pl. Angeleta Ferrer, 2) a les 18 h amb el lliurament de premis del 3r Premi Jove de Còmic Sant Martí. Enguany s’hi han presentat 86 obres entre les dues categories, cosa que implica un creixement força remarcable que consolida la proposta. El lliurament de premis serà a càrrec de Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, Raimond Blasi, president del Consell del Districte, i Josep Maria Montaner, regidor de Sant Martí.

Aquell dia tindran lloc tallers per a joves i alumnat d’instituts com el Moisès Broggi, el Front Marítim, el Joan d’Àustria, el Salvador Espriu, el Salvador Seguí, el Rambla Prim, el Barri Besòs i l’Icària, a més de les ludoteques i centres de lleure Maria Gràcia Pont i Apropem-nos Poblenou.

 

________ACTIVITATS 25N ALS BARRIS DE SANT MARTÍ________

Ruta: La ciutat de les dones, un itinerari històric per Barcelona
Casal de Barri Bac de Roda (camí Antic de València, 96)
Preu: 10 €
Dissabte 18 de novembre, a les 10.30 h

Belladona: Juntes ho podem tot
Casal de Barri Poblenou (rambla del Poblenou, 47)
Dijous 23 de novembre, a les 18.30 h

Xerrada i taller: L’art d’intervenir
Centre Cultural La Farinera del Clot (Gran Via de les Corts Catalanes, 837)
Intervenció artística i igualtat de gènere. Entrada gratuïta. Dins del cicle MUSES
Divendres 24 de novembre, a les 18.00 h

Tastet d’autodefensa per a noies joves
Centre Cívic Besòs (Rambla Prim, 87)
Org: PIAD Sant Martí i PIJ Sant Martí
Divendres 24 de novembre, a les 19.30 h

Stop Violència de Gènere
Centre Esportiu Municipal La Pau (Binèfar, 10)
Amb lectura de manifest, exhibició de patinatge artístic en línia, i partit hoquei línia entre ASME Tucans i la selecció catalana
Org: Assoc. Sant Martí Esport
Divendres 24 de novembre, a les 19.30 h

Documentalment: Encesa d’espelmes contra la violència masclista
Casal de Barri Antoni Miró Peris (pl. Carme Montoriol, 10)
En recordança de totes les dones mortes durant el 2017. Entrada gratuïta
Divendres 24 de novembre, a les 20.00 h

Seminaris gratuïts de defensa personal per a dones
Casal de Barri La Pau (Pere Vergés, 1)
Places limitades
Dissabte 25 de novembre, a les 10.00 h
Diumenge 26 de novembre, a les 10.00 h

El llarg viatge de la Sasha al pol Nord
Centre Cultural La Farinera del Clot (Gran Via de les Corts Catalanes, 837)
Dins del cicle MUSES
Diumenge 26 de novembre, a les 17.30 h

Presentació del PIAD i taller de micromasclismes
Casal de Barri de la Verneda (Santander, 6)
Dimarts 28 de novembre, a les 18.00 h

3r Premi Jove de Còmic Sant Martí
Lliurament de premis a l’Auditori de Sant Martí (pl. Angeleta Ferrer, 2), amb lectura del manifest, entre d’altres activitats paral·leles.
Dimecres 29 de novembre, a les 18.00 h

Presentació del PIAD i taller de micromasclismes
Casal de Barri de la Verneda (Santander, 6)
Dimecres 29 de novembre, a les 18.00 h

Xerrada ‘Dones i salut: prenem calci en excés?’
Centre Cultural La Farinera del Clot (Gran Via de les Corts Catalanes, 837)
Dimecres 29 de novembre, a les 19.00 h

Tertúlia-café “Xerrada sobre violència de gènere i violència masclista”
Associació de Dones Àmbar Prim (Catània, 3)
Dijous 30 de novembre, a les 17.00 h

Exposició: “Violència masclista en la parella: Desmuntem mites?”
Casal de Barri Antoni Miró Peris (pl. Carme Montoriol, 10)
Propost de revisió d’alguns mites associats a l’amor romàntic. Entrada gratuïta.
Del 6/11 al 29/11

.

Una celebració universal

El 25 de novembre de 1960, les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, van ser brutalment assassinades a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, a la República Dominicana, mentre anaven a visitar els seus marits empresonats.

L’any 1981, el 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere en el context del primer “Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe” celebrat a Bogotà, la capital de Colòmbia. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Al 1999 l’ONU va declarar el 25N com a Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

Motivacio de consciència humanitària

Violència masclista: “La violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat”.

Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista

La violència vers les dones és una de les principals problemàtiques estructurals que patim a les nostres societats. Tots els estudis i informes, tant d’àmbit nacional com internacional, reiteren l’abast de la seva prevalença i la gravetat de les seves conseqüències. Ens trobem davant d’un fet que suposa una greu vulneració dels drets humans, un problema de salut pública (definit per l’OMS) i una qüestió fonamental de seguretat ciutadana.

A l’Estat Espanyol el 28 de desembre de 2004 es va aprovar la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. La Llei abasta aspectes preventius, educatius, socials, assistencials i d’atenció a les víctimes, així com el principi de subsidiarietat de les Administracions públiques.

A Catalunya, es va aprovar el 24 d’abril de 2008 la Llei del dret de les dones a l’eradicació de la violència masclista. L’Ajuntament de Barcelona és pioner en la implementació de serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista: l’any 1983 va posar en marxa l’Equip d’Atenció a les Dones (el primer servei ambulatori públic d’atenció específica en situacions de violència de gènere a Catalunya) i el 1986 va crear la primera casa pública d’acollida de llarga estada per violència de gènere a la ciutat de Barcelona.

Actualment l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una xarxa de serveis propis que va des de la prevenció, fins a l’atenció ambulatòria i l’acolliment d’urgència per violència masclista. Trobareu tota la informació a la web de Barcelona Antimasclista de l’Ajuntament.