Acord polític per a l'impuls d'un nou full de ruta de l'àmbit del 22@

08/07/2020 - 14:53 h

El Govern municipal i ERC han arribat a un pacte per impulsar un nou planejament de tot l’àmbit que permetrà fer actuacions en habitatge, activitat empresarial, patrimoni industrial, urbanisme i l’entorn

L’objectiu principal de l’acord és actualitzar el full de ruta del 22@ i potenciar-ne la transformació urbana i el seu paper com a motor econòmic de Barcelona. El futur plantejament especificarà la nova ordenació de tota la zona, els nous usos i farà un salt qualitatiu pel que fa a l’espai reservat per a les activitats econòmiques. Un altre dels eixos principals serà l’increment de la reserva d’habitatge.

Culmina un procés iniciat l’any 2000

La feina per repensar el 22@ va començar el mandat passat amb el Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible que agrupava entitats veïnals i socials, empreses, institucions i universitats. Va incloure el procés participatiu Repensem el 22@ d’on en van sortir les línies mestres de consens per avançar cap a un nou model.

La voluntat va ser posar les bases de la revisió del pla aprovat l’any 2000 per transformar l’àmbit en noves activitats, espais públics, equipaments i nous habitatges. A partir d’aquell procés, el Govern municipal va elaborar un document amb les condicions generals per a la modificació de la normativa urbanística. Les principals línies d’actuació incloses en el document de criteris del 22@ són:

  • Definir criteris d’ordenació per a les àrees pendents de desenvolupament atenent als nous requeriments urbans i socials amb una aposta per intensificar la presència de l’habitatge protegit.
  • Posar en valor les traces, teixits i edificacions històriques.
  • Atendre a les especificitats de la trama menuda identitària: teixits residencials preexistents i edificis industrials consolidats.
  • Enllaçar i potenciar els elements d’estructura urbana d’escala general que ja estan plantejats.
  • Incorporar activitats “22@”, d’acord amb els nous eixos de promoció econòmica i per donar suport a polítiques de creixement inclusiu que promoguin l’economia verda i circular, i donin resposta a les necessitats de la indústria 4.0 i al moviment maker.
  • Estudiar àmbits de transformació de mida superior a l’illa per tal de plantejar ordenacions amb lògica de conjunt dins l’estructura urbana general.
  • Promoure i reforçar, d’acord amb els objectius estratègics del Compromís ciutadà per la sostenibilitat, els aspectes ambientals en totes les seves vessants.
  • Actualitzar i revisar amb criteris de sostenibilitat urbana i de pacificació viària el Pla Especial d’Infraestructures.

L’actual acord amb ERC fixa aquest document com a marc de referència per a l’impuls d’una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM). Es crearà una taula conjunta per treballar i redactar el document, que es començarà a tramitar aquest setembre i es donarà continuïtat al procés participatiu per assolir el màxim consens.

També s’ha acordat, a proposta d’ERC que, un cop s’hagi aprovat definitivament la MPGM i abans que finalitzi el mandat, s’iniciaran accions per desenvolupar-la, com per exemple, començar obres d’edificació d’habitatge públic en solars que l’Ajuntament ja té disponibles. La modificació del planejament i el conjunt d’accions que es duran a terme es recolliran en una mesura de govern que es presentarà al ple d’aquest mes de juliol.

Més sòl per a l’activitat econòmica i l’habitatge

La normativa urbanística aprovada el 2000 preveia un potencial d’uns 3 milions de metres quadrats de sostre per a empreses i activitat econòmica. L’objectiu ara és agilitzar els tràmits per activar els 980.000 m² que queden per desenvolupar i que permetran generar uns 60.000 llocs de treball. S’impulsaran urbanísticament en els pròxims 3 – 4 anys.

Un altre dels eixos principals serà l’increment de la reserva d’habitatge en les àrees pendents de desenvolupar a través d’augmentar l’edificabilitat. El pla original del 2000 contemplava un potencial de 5.200 habitatges nous, dels quals se n’ha executat urbanísticament 3.200. Ara es planteja doblar la xifra de fa vint anys, sumant 4.400 habitatges més per arribar als 9.600.

A més, per protegir els teixits urbans del Poblenou i posar en valor les edificacions històriques, s’augmenta el nombre d’habitatges a conservar: de 3.300 a 4.500.

Respecte als espais que queden pendents de transformar urbanísticament, la MPGM definirà dos tipus d’actuacions diferents:

  • La regeneració urbana en aquells àmbits on ara hi ha habitatges i activitats econòmiques que es volen consolidar.
  • Els àmbits de transformació, espais obsolets i degradats on es desenvoluparan plans urbanístics.

Nova oficina per a la gestió i coordinació del 22@

El pacte entre el Govern municipal i ERC estableix la creació d’una nova oficina que serà el motor de la gestió i coordinació del 22@. Estarà integrada pel Districte de Sant Martí i les àrees municipals d’Economia i Urbanisme. Serà l’encarregada de coordinar l’atenció a la ciutadania i fer el seguiment dels projectes que es desenvolupin en l’àmbit. L’oficina es formalitzarà abans de l’aprovació inicial de la MPGM. Es desplegarà en dues fases:

  • Fase 1. Posada en marxa de la finestreta única i de la coordinació dels projectes d’iniciativa municipal.
  • Fase 2. Activació dels serveis de governança i coordinació, comunicació, promoció i captació d’inversions.