La configuració de la plaça de l'escola La Pau en fa un nou punt de trobada al barri

02/07/2020 - 00:34 h

Urbanisme. Aquesta nova plaça, que inclou una espiral del joc i un rocòdrom, ha estat pensada i decidida a partir d'un procés de participació que es va dur a terme entre la mainada, les famílies i els equips docents del centre

Aquesta nova plaça, que inclou una espiral del joc i un rocòdrom, ha estat pensada i decidida a partir d'un procés de participació que es va dur a terme entre la mainada, les famílies i els equips docents del centre

Aquest estrany curs ja s’ha acabat i arriba l’estiu sense gaudir de la vida educativa de manera tradicional. En tot cas, amb el juliol arriba una novetat, i és que s’estrena la flamant plaça d’accés a l’escola La Pau, un nou espai acollidor, lúdic i de relació per a tot el barri.

El vell espai impersonal a tocar
de l’entrada del centre s’ha transformat
en un entorn de joc, cohesionador i
de trobada per nenes i nens, amistats i veïnat

La plaça va ser pensada i decidida en un procés de participació que es va dur a terme entre la mainada, les famílies i els equips docents del centre. L’espai inclou una espiral del joc, un rocòdrom i paviments lúdics (una sopa de lletres, circuits de relleus i jocs d’equilibri…) L’objectiu és generar nous vincles socials i facilitar les relacions entre les moltes persones que conformen la comunitat de l’escola La Pau.

Amb l’obertura d’aquest nou parc, les nenes i nens de la Verneda i la Pau poden fer el que toca amb el bon temps: jugar a l’aire lliure. A més, els diferents casals d’estiu del barri incorporen aquesta nova plaça en un dels punts importants del seu circuit per desenvolupar activitats lúdico-educatives.

A la recerca d’una denominació

El nom d’aquest nou espai encara no ha estat decidit, però s’ha acordat que portarà el nom d’una dona que hagi ajudat a millorar el vessant educatiu de la ciutat.

Des de la Comissió de Memòria i Gènere, la Marta Mas subratlla que el nomenclàtor de carrers i places “ha de donar la visibilitat merescuda a les dones de Barcelona, de manera que aquestes passin a formar part, de manera permanent,  de l’espai públic i de la memòria de la ciutat“.

Per a nosaltres aquest és un nou lloc on fomentar les trobades i un millor coneixement entre uns i altres”, explica Sònia Burgués, directora de l’escola la Pau, qui recorda que el vell espai era tan poc acollidor que les famílies venien a buscar les criatures “i als dos minuts tothom ja havia marxat”.  Més enllà de les seves possibilitats lúdiques, per a la Sònia la nova placeta “pot arribar a ser una extensió de l’espai pedagògic, de manera que potser podrem sortir de l’escola  i fer activitats lectives en aquest espai”.

Per a l’Adri Clemente, un jove implicat en diverses entitats del barri, el nou espai dels entorns de l’escola la Pau és una bona notícia, però recorda que hi ha moltes places i parcs a la Verneda i la Pau que encara s’han de millorar. “Al barri hi ha llocs que necessiten arranjaments, tant de terra com de vegetació, com per exemple la plaça de la Pau”, explica.

Barcelona, ciutat jugable

La Verneda i la Pau és un dels primers barris a gaudir els nous jocs infantils desenvolupats en el marc de Ciutat jugable, una mesura estratègica del govern municipal que concep tota la ciutat com un espai per gaudir en temps d’infància. Aquesta mesura, aprovada el 2018, se sustenta en quatre objectius: la cocreació d’espais amb la ciutadania, la promoció de l’activitat física i el contacte amb la natura, l’impuls dels jocs inclusius que fomentin la creativitat i la interacció, i la potenciació de la trobada i els vincles socials als espais de joc.

Els nous espais jugables inclouen elements que potenciïn la creativitat i la imaginació dels infants, el desenvolupament d’habilitats psicomotores, l’experimentació, la socialització i el vincle amb la natura.

L’aspecte més innovador d’aquesta iniciativa, dintre del Pla de Joc 2020-2030, és incorporar el joc fortuït, l’esport i l’estimulació del joc en tot l’entorn urbà, treballant de la mà del teixit social i les entitats vinculades amb l’espai públic de cada barri. La idea és construir una ciutat més amable per als nens i nenes, que afavoreixi el benestar, l’aprenentatge i la creativitat de les nenes i nens de Barcelona.