Descobreix la història del Rec Comtal

30/08/2018 - 08:28 h

Conferències. El cicle ARQUEOxerrades programa la conferència per dijous 6 de setembre a la Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert

El cicle ARQUEOxerrades programa durant dos dies conferències sobre arqueologia a les biblioteques de Barcelona. La de Sant Martí es fa el dijous 6 de setembre a la Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert.

Què és el Rec Comtal i com ha evolucionat aquesta canalització medieval al llarg de la història? Les respostes les donarà l’arqueòleg Enric H. Marc el dijous 6 de setembre a les 19.00 h a la sala d’actes a la Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert en una xerrada en el marc del cicle de conferències ARQUEOxerrades.

Entre d’altres aspectes explicarà com s’ha proveït d’aigua la ciutat a través dels segles des de la seva fundació, començant per l’aqüeducte romà, les fonts gòtiques, els pous, i fins arribar a les modernes companyies d’aigua.

També s’hi explicaran els usos -molins, regadiu, indústria, safareig, sanejament, oci- i s’hi descobrirà què en queda actualment i quin és el seu futur. La xerrada finalitzarà fent una passejada pel traçat del Rec Comtal a través de les imatges històriques cedides per institucions i particulars.

ARQUEOxerrades a les Biblioteques de Barcelona

El cicle de conferències està organitzat en l’Any Europeu del Patrimoni i s’inclou en el marc del programa social que s’ha organitzat amb motiu de la celebració a Barcelona, aquest mes de setembre, de la Reunió Anual de l’Associació Europea d’Arqueòlegs.

Es tracta d’una trobada organitzada per l’Europeen Association of Archaeologists i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Les sessions, obertes i adreçades al públic en general, es faran els dies 6 i 7 de setembre a les biblioteques públiques de cadascun dels barris de la ciutat on han tingut lloc les excavacions arqueològiques.

Les conferències seran impartides pels arqueòlegs i investigadors que han participat d’aquests treballs de recerca arqueològica.

Programa ARQUEOxerrades

Dijous 6 de setembre (19.00 h)

Biblioteca La Sagrega – Marina Clotet
“El cicle de l’aigua a Barcelona, des dels orígens fins al Rec Comtal”, a càrrec de Carme Miró.

Biblioteca Sant Pau – Santa Creu
“La participación de la ciudadanía del Raval en la divulgación científica: el proyecto de Barcelona 6.000 años de historia”, a càrrec de Juan F. Gibaja.

Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte
“Com era el paissatge de Barcelona fa milers d’anys”, a càrrec de Santiago Riera.

Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert
“El Rec Comtal: 1.000 anys d’història”, a càrrec d’Enric H. Marc

Divendres 7 de setembre (19 h)

Biblioteca El Carmel – Juan Marsé
“Arqueologia d’un conflicte. El Turó de la Rovira”, a càrrec de Jordi Ramos.

Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix
“Vida i mort a la Barcelona prehistòrica”, a càrrec de Miquel Molist i Anna Gómez.

Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver
“Les excavacions arqueològiques al Mercat de Sant Antoni”, a càrrec d’Emiliano Hinojo i Carme Miró.

Biblioteca Francesca Bonnemaison
“Dones i música. Les terracuites d’instrumentistes de l’Eivissa feniciopúnica”, a càrrec d’Agnès Garcia i Mireia López.