Biennal Ciutat i Ciència, coneixement a l’abast de tothom

15/01/2019 - 09:34 h

Ciència. La primera edició se celebrarà entre els dies 7 i 11 de febrer d’enguany i s'han programat activitats a vuit espais del Districte

La Biennal Ciutat i Ciència proposa un gran espai de reflexió, debat i participació entorn de la recerca científica per acostar els avenços i els reptes de la física, la genètica o la biotecnologia a tota la població, amb més de 90 activitats repartides als deu Districtes.

La ciutat de Barcelona s’ha convertit en un dels pols de recerca i experimentació científica i tecnològica més importants d’Europa, on el coneixement ha de traspassar les fronteres de l’àmbit professional per arribar a tothom.

Amb aquest objectiu es crea la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, que tindrà lloc entre els dies 7 i 11 de febrer amb un ampli ventall d’activitats per apropar la recerca i l’experimentació científica als barcelonins i les barcelonines: conferències, tallers, arts escèniques, espectacles musicals, cinefòrums i propostes infantils i familiars.

Durant cinc dies s’uniran a aquesta gran festa de la ciència 60 escenaris repartits per tota la ciutat, entre biblioteques, centres cívics, espais expositius, sales de cinema i centres d’investigació.

Espais i activitats a Sant Martí

 • De la llera del Besòs fins al mar

Safari de la ciència *
10 de febrer, 11.00 – 15.00 h

* Activitat destacada: es recolliran les dades sobre l’entorn de manera col·lectiva. A més, la proposta es combina amb la presentació de dues peces de circ, una proposta conjunta de l’Ateneu Popular i La Central del Circ. Una és ‘Freqs, de Miguel Garcia (a la llera del Besòs) i l’altre és ‘Pulsacions’ (a La Central del Circ. Representacions a les 11.00 i a les 14.00 h. Aforament limitat). Consultar recorregut.

 • Centre Penitenciari de Dones
  (Doctor Trueta, 76)

Diàlegs: “Ciència Ciutadana al Centre Penitenciari de Dones”
13 de febrer, 9.30 -11.30h
Activitat no oberta al públic
(+ BIENNAL)

 • Biblioteca el Clot – Josep Benet
  (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38)

Conferència: “Del Big Bang als nous elements: una història en clau química de l’univers”
18 de març, 19.00 – 20.30 h
(+ BIENNAL)

Conferència: “Màgia i Taula periòdica” 
25 de febrer, 19.00 – 20.30 h
11 de març, 19.00 – 20.30 h
(+ BIENNAL)

 • Museu de Ciències Naturals
  Leonardo da Vinci, 4-5 (Parc del Fòrum)

Som Natura
Del 15 de gener al 10 de novembre
De dimarts a divendres, de 10 a 18 h
Dissabtes, de 10 a 19 h
Diumenges, de 10 a 20 h
(+ BIENNAL)

Familiar: “Hipàtia i Montserrat Colell”
30 de març, 17.00 – 18.00 h
(+ BIENNAL)

Diàlegs: “Club dels llunàtics – Som Natura”
14 de febrer, 19.00 – 20.30 h

Documental: Terra simbiòtica – La figura de Lyin Margulis 
7 de febrer, de 18.00 a 20.00 h

Espectacle de circ “Pulsacions”, de la la Cia Voël
10 de febrer, representacions a les 11.00 i a les 14.00 h. Aforament limitat.

Taller: “La interfície deconstruïda – La improtància del que no veiem”
9 de febrer, 10.00 – 18.00 h (pausa 2 hores per dinar)

 • Ca l’Alier, Centre d’Innovació Urbana
  Pere IV, 362

Diàlegs: “I si tothom gaudís d’una ciutat saludable?”
27 de març
(+ BIENNAL)

Diàlegs: “La contaminació interna de les persones. Raons i emocions per a l’acció saludable”
11 de febrer, 18.00 – 19.30 h

Conferències: “Les dones i la taula periòdica”
11 de febrer, 19.00 – 20.30 h

Conferències: “Taula periòdica i literatura”
11 de març, 19.00 – 20.30 h
(+ BIENNAL)

A més, el divendres 8 de febrer se celebrarà la Nit de les Acadèmies Científiques, un esdeveniment per obrir les portes d’espais tan singulars com les acadèmies de ciències i arts, de medicina i de farmàcia, on es parlarà del passat, el present i el futur de la medicina.

Més de 130 professionals i més de 120 universitats

Darrere d’aquesta proposta científica i divulgativa hi ha més de 130 professionals especialitzats en disciplines tan diverses com la nanotecnologia, la robòtica, la genètica o l’astrofísica, i també de més de 120 universitats, centres de recerca, laboratoris experimentals i espais d’experimentació tecnològica.

Ciència en femení

Com construïm la ciutat del futur a través de la intel·ligència artificial i la nano ciència? Quins són els reptes de la genètica de cara a millorar la salut de les persones? Com ens preparem per viure en societats cada cop més envellides? Aquestes i altres preguntes despertaran el debat entre els experts i les expertes i el públic assistent, a través de formats que promoguin la interacció i l’enriquiment col·lectiu.

A la Biennal Ciutat i Ciència es parlarà des d’una perspectiva de gènere i entenent la ciència com un camp obert a tota la ciutadania, en què la participació, la vida a les ciutats, el canvi climàtic i l’art s’integren dins el discurs científic.

  • 7 de febrer: se celebrarà la trobada de 100tífiques, una jornada de formació amb més de cent dones amb perfil científic-tecnològic que debatran sobre la feminització de les carreres científiques.
  • 11 de febrer: Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, compartiran la seva experiència com a professionals amb alumnes de cent escoles de Catalunya.

Activitats familiars i juvenils

Bona part de les activitats programades estan adreçades a un públic familiar i juvenil, amb l’objectiu de promoure la vocació i l’interès per les professions científiques entre els més joves. A través de tallers i d’activitats lúdiques, es pretén mostrar la ciència com un gran paraigües de coneixement proper i engrescador. Apropar la ciència als infants i adolescents és una inversió a llarg termini, amb repercussions clares i positives en el futur de la nostra societat.