Castanyades i Nits d'ànimes

31/10/2014 - 14:41 h

Quan arriba la tardor i el temps del fred retorna la tradició de menjar castanyes i panellets. Tot i que han perdut el seu caràcter original d'ofrena funerària, segueixen complint una important funció social. "Per Tots Sants, castanyes i panellets ".

Quan arriba la tardor i el temps del fred, retornen les festes a la vora del foc. La Castanyada i menjar panellets són uns costums que han perdut el seu caràcter d’ofrena funerària original, però que segueixen complint una important funció social.

“Per Tots Sants, castanyes i panellets “.

La tradició de menjar castanyes, molt arrelada a tot Catalunya, es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre). Durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies feien sonar les campanes per avisar els veïns de l’arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces, per això els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.

A finals del segle XVIII, el costum de menjar castanyes en aquest dia es va generalitzar i van aparèixer les castanyeres, que es van fer molt populars pels carrers de pobles i ciutats, fins que es van convertir en tota una institució. Les més conegudes tenien parada fixa i, segons diuen els nostres avis, amb uns sistemes sofisticats i molta paciència torraven les castanyes de manera que era una meravella menjar-les. La tradició encara perdura i, avui en dia, quan arriben aquestes dates, segueixen obrint les parades de castanyers i castanyeres.

Els panellets

A més de les castanyes, els panellets són també un menjar típic d’aquesta festa. L’origen dels panellets i la seva relació amb la diada de Tots Sants és una qüestió que encara no s’ha aclarit. Alguns historiadors defensen que poden ser una evolució d’antics àpats funeraris que se celebraven en moltes poblacions de la Catalunya Vella, on hi havia el costum de fer un dinar després de la mort d’algun familiar. Aquest acte era tot un ritual, tant en la forma de parar la taula com en la distribució dels comensals i el tipus de menjar que s’hi servia.

Altres teories suggereixen que aquest costum està lligat a la benedicció de pans, que es dipositaven com a ofrena en les tombes familiars en honor a la memòria dels avantpassats i també com a aliment en el viatge al més enllà. Aquests pans haurien estat substituïts amb el temps pels dolços panellets, elaborats amb ingredients que no es fan malbé amb el temps i que, per tant, poden aguantar uns quants dies mentre els difunts fan el seu camí cap a l’eternitat.

El cas és que, tinguin l’origen que tinguin, els panellets estan molt bons i molts de nosaltres estem desitjant que arribin aquestes dates per menjar tots els que puguem.

Nit d’Ànimes

La Nit d’Ànimes és també una tradició catalana molt celebrada. Si bé estrictament la Nit d’Ànimes correspondria a la nit de l’1 de novembre, el pas dels temps ha desplaçat la major part de les celebracions d’aquest caràcter a la nit anterior, en la forma americanitzada d’aquesta festa anomenada Halloween.

En contra d’allò que pensa molta gent, el Halloween (Hallow Even: Nit ‘dÀnimes) no és una tradició pròpiament americana, sinó que va ser portada pels irlandesos emigrants als Estats Units i correspon a la festa cèltica del Samhain, que se celebra la nit del 31 d’octubre.

Segons la tradició cèltica, aquesta nit les portes del món inferior (el dels esperits) romanen obertes i els esperits poden sortir al nostre món o bé els humans poden baixar a l’inframón. La festa és molt reconeguda i encara se celebra. Per posar un exemple curiós, la famosa carbassa del Halloween també es feia en moltes poblacions d’Astúries fins a començaments del segle XX, sense que hi hagués cap influència americana, possiblement reductes de l’antiga celebració precristiana.

Al districte de Sant Martí ho celebrem tot. En el document adjunt podeu consultar la llista de festes i celebracions que tindran lloc aquest cap de setmana amb motiu d’aquesta data.

Ja ho sabeu: Per tots Sants, castanyes i panellets!

 

Adjunts