Un extens programa d'activitats commemora el 8M arreu dels barris de Sant Martí

22/02/2022 - 14:17 h

Feminismes. L’acte central del districte se celebra dilluns 7 de març al Centre Cívic del Besòs i el Maresme.

L’acte central del districte tindrà lloc dilluns 7 de març a la tarda al Centre Cívic del Besòs i el Maresme, amb la lectura del Manifest 8M del Consell de les Dones com a protagonista.

Un gran nombre d’entitats i equipaments del Districte de Sant Martí s’afegeixen a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb una campanya que fa valer les lluites quotidianes de les dones i reclama l’economia feminista com a resposta a la seva precarització.

Les entitats i equipaments dels diferents barris de Sant Martí han programat més de 70 activitats per commemorar el 8M. La majoria d’actes són gratuïts, i per assistir-hi a algunes, cal una reserva prèvia.

Acte central del 8M a Sant Martí
Dilluns 7 de març, a les 18.30 h
al Centre Cívic del Besòs i el Maresme (rbla. Prim, 87)

En l’acte, representants del Consell de les Dones llegiran el Manifest del 8M del Consell de les Dones, i tot seguit tindrà lloc l’actuació de la cantautora Raquel Lúa. Està prevista l’assistència de la presidenta del Consell de Districte, l’Ima. Sra. Marilén Barceló, el regidor del Districte,  l’Im Sr. David Escudé, entre d’altres representants del Consell de Districte. L’accés és lliure.

Prèviament, a les 17 h, tindrà lloc l’acte de presentació del projecte de feminització del nomenclàtor del Besòs i el Maresme, que homenatja set pedagogues i professores represaliades pel franquisme. L’acte es basarà en la descoberta d’una placa als nous jardins de Maria Pi Ferrer (davant de l’Espai Mpal. Carmen Gómez) i en un recorregut pels altres nous espais.

El conjunt de les activitats del 8M a Sant Martí es pot consultar en un desplegable disponible a l’apartat “Més informació” en versions web i descarregable.

MÉS 8M
Altres activitats incorporades a la programació a posteriori

Exposicions del 8M al Besòs i el Maresme
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
De l’1 de març a l’1 d’abril
Els carrers parlen de dones, organitzada per la Comissió memòria i gènere i Ambar Prim; Dones defensores dels drets humans, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera, amb el suport d’entitats del Consell Municipal de Solidaritat; Dones de Ceuta, organitzada per la Casa Ceuta. Entrada lliure

Guarniment de carrers a la Verneda i la Pau
Punt de trobada: rbla. Prim rbla. Guipúscoa
Dilluns 7, a les 9.30 h i a les 18 h.
Posem lila el barri: botigues, places, carrers, etc.
Organitza: Les Vernedes.

En clau femenina
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert
Dilluns 7, a les 18.30 h.
La narradora Inés Macpherson fa un homenatge a la lluita que segueix portant a terme la dona per la igualtat de drets a través d’un petit recorregut per alguns relats protagonitzats per dones. Entrada lliure

Marxa cap a la manifestació del 8M
Punt de trobada: pl Ram de l’Aigua
Dimarts 8, a les 16 h.
Organitza: Les Vernedes.

Mostra dels tallers d’Ambar Prim
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
Dimecres 9.
Organitza: assoc. de Dones Ambar Prim

Espai de lectura Llegim-nos
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
Dimecres 9, a les 10.30 h.
Espai pensat per a compartir i escoltar totes les veus que molts, ens han volgut silenciar.
Organitza: Martinet Solidari

Taller. Fem Compreses de tela (cancel·lat!)
Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris
Dimecres 9, a les 17.30 h.

Xerrada. Llenguatge no discriminatori
Centre Cultural La Farinera del Clot
Dimecres 9, a les 18 h.
A càrrec del Centre per a la Normalització Lingüística. Mitjançant una sessió pràctica es presenten, s’analitzen i es resolen les situacions de llenguatge discriminatori en textos escrits i orals. Activitat gratuïta, cal reservar plaça.

Taller sobre l’amor romàntic
Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner
Dimecres 9, a les 18.30 h.
El taller qüestiona els mites de l’amor romàntic, amb la intenció d’idientificar-los i desmuntar-los. Activitat gratuïta, cal inscripció.

Circuit per carrers i places amb nom de dona
Punt de trobada: rbla. Prim amb rbla. Guipúscoa.
Dijous 10 de març, a les 17.30 h.
A càrrec del Taller d’Història del Centre Cívic Sant Martí.
Organitza: Les Vernedes.

Teatre. Quizás, quizás, quizás
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
Dijous 10, a les 18 h.
Organitza: assoc. de Dones Ambar Prim

Presentació del llibre Mujeres migradas
Centre Cívic Sant Martí
Diumenge 13, a les 16 h.
Amb la presència de la seva autora, Cinthia Maldonado.

Dones i ciència: on som i on volem arribar?
Escola La Pau, sala La Pau
Dijous 17, a les 18.30 h.
A càrrec de Sònia Estradé, Doctora en Nanociències per la UB, presidenta de la Comissió d’Igualtat de Física UB i de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya. Inscripcions: vernedalapau@gmail.com 634 355 528.
Organitza: Pla d’Acció Comunitària de La Verneda i La Pau

Concert de Miss Raisa
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
Divendres 18, a les 21 h.
Cicle Barcelona Districte Cultural. Imane Raissali, més coneguda com a Miss Raisa, és una estudiant de psicologia, cantant, influenciadora, model a Podium Talents i comunicadora de vint-i-quatre anys que des de novembre de 2019 crea música hip-hop. Gratuït, cal reservar entrada.

Room scape lila
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
Dimecres 23, de 17 a 20 h.
Inscripcions: pijsantmarti@bcn.cat o al whatsapp (680 130 277).
Organitza: Punt d’Info Jove.

Concert. Flamenco en rojo
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
Divendres 25, a les 21 h.
Cicle Barcelona Districte Cultural. Amb el grup La Prenda roja. Cada una de les seves components: Ana Brenes, Cristina López i Sara Sambola aporta una estètica i personalitat musical molt diferent que en la posada en escena crea un directe alhora fresc i profund. Gratuït, cal reservar entrada.

Taula d’experiències. Mujer inmigrante en la sociedad
Centre Cívic del Besòs i el Maresme
Dissabte 26, a les 11 h.
Organitza: Edraak.

Passarel·la intercultural i feminista
Institut Barri Besòs, sala Carlos Díaz
Divendres 1 d’abril, a les 18 h.
Organitza: Pla de Desenvolupament Comunitari i Centre Cívic del Besòs i el Maresme

El 8M als centres educatius

Són moltes les escoles i instituts que incorporen durant aquest mes de març algun projecte o activitat relacionats amb el 8M. Com a exemple, expliquem els projectes que dues escoles de Sant Martí desenvolupen per sensibilitzar la comunitat educativa.

L’escola Joan Roca Guipúscoa du a terme des del curs 2019 – 2020 el projecte Tots els dies haurien de ser el dia de les dones del Món, a través del qual s’escull de manera conjunta el nom d’una dona per a totes les aules i espais comuns del centre educatiu. A més, durant la setmana del 7 de març s’inauguren tres exposicions: Dones informàtiques, les Matildas i Artistes catalanes del dibuix i la pintura. Durant el 8 de març, l’alumnat participarà en l’activitat del contenidor de les desigualtats. També destaca el projecte Petits grans contes que es fa en col·laboració amb dels Casals de Gent Gran Sant Martí, Joan Casanelles i Verneda Alta.

La comissió d’igualtat i diversitat de l’AFA de l’Escola La Flor de Maig organitza diverses iniciatives amb motiu del 8M. Diumenge 13 organitza un taller de bons models sexo-afectius i bon tracte per infants, on es qüestionaran els mites de l’amor romàntic i es crearan referents i models en positiu. També tenen previst fer un taller formatiu dirigit a monitors i monitores i al Claustre per proporcionar eines per evitar, detectar i acompanyar a nens i nenes i mares víctimes de violència de gènere, en col·laboració amb l’Associació Conexus.