El Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris fa deu anys de servei cívic

03/05/2018 - 09:05 h

Cultura. L'equipament del Camp de l'Arpa del Clot s'ha consolidat en aquest temps com l'epicentre de la vida associativa i cívica del barri

L’equipament del Camp de l’Arpa del Clot s’ha consolidat en aquest temps com l’epicentre de la vida associativa i cívica del barri

El Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris, celebra durant les Festes de Primavera d’enguany el seu 10è aniversari de servei ciutadà i cívic. Ho celebrarà amb tot un programa d’activitats, que tindrà dues diades especials, els dissabtes 5 i 12 de maig.

El programa de la festa d’aniversari arrencarà dissabte 5 a les 12 h del migdia amb l’espectacle ‘Cidades’ de circ contemporani de l’Escola Rogelio Rivel. A les 14 h se servirà un vermut i una paella (cal adquirir prèviament un tiquet, al propi equipament; 9 €) que a partir de les 15 h estarà amenitzat per la Cara Orquestra, de karaoke acústic. Els actes d’aniversari s’allargaran tota la setmana amb :

– Lliurament dels premis EAMP (dilluns 7, a les 19 h)
– Contacontes amb Sol Galiatro (dimarts 8, a les 18 h)
– Cinema a la fresa (dimecres 9, a les 22 h)
– Fes el teu test amb lones antigrues (dijous 10, a les 18 h)
– Competició de joc Wanted 7 (divendres 11, a les 18.30 h)

El programa clourà amb l’acció d’enverdiment de la pl. Carme Montoriol, una proposta que tindrà lloc el dissabte 12 al matí organitzada per l’Àrea d’Ecologia Urbana i Parcs i Jardins de l’Ajuntament amb la decidida col·laboració de les entitats que gestionen i donen vida a l’equipament.

Epicentre de la vida associativa

De titularitat municipal, l’espai va obrir al gener del 2008, i des d’aleshores ha estat gestionat per la Federació d’Entitats del Clot – Camp de l’Arpa a través d’un model de gestió ciutadana. L’objectiu principal, fer-ne un espai obert al barri, al veïnat i al teixit associatiu, treballant per la dinamització i la cohesió sociocultural del territori.

L’equipament du el nom d’Antoni Miró Peris (1928-2007), un actiu veí del barri molt compromès amb el seu entorn. La seva implicació amb el Clot i el Camp de l’Arpa del Clot va ser total, que va gestionar gairebé amb devoció. Plenament convençut que l’associacionisme era un valor segur i fort per al barri, va col·laborar en diverses entitats i va fundar, l’any 1975, l’Associació de Veïns del Clot.

Passat d’empresa familiar, present de famílies amb empenta

El Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris (EAMP) és en un espai protagonista de l’acollidora pl. Carme Montoriol, segurament un dels espais més carismàtics del barri. És als baixos d’un complex d’habitatges, oficines i locals que ocupa una illa de cases sencera situada entre els carrers de la Nació, del Degà Bahí, del Ripollès i de la Muntanya.

Es tracta dels terrenys que ocupaven els antics laboratoris Uriach, una empresa familiar que hi va desenvolupar la seva activitat des de principis del segle XX fins al seu trasllat a Palau-solità i Plegamans, al 2002. En la seva etapa barcelonina, van ser cinc generacions les que van intervenir en aquella iniciativa empresarial, que va destacar pel desenvolupament d’activitats innovadores com ara una biblioteca popular per als treballadors i les treballadores.

Les actuals edificacions han mantingut l’estètica dels antics laboratoris, i fins i tot se n’ha respectat l’estructura d’un. La proposta arquitectònica va merèixer ser finalista dels Premis FAD en l’edició de 2007.

La plaça deu el nom a la intel·lectual, artista i lluitadora feminista Carme Montoriol, gran dinamitzadora cultural i màxim exponent de la literatura catalana de començaments de segle passat l’obra cabdal de la qual, ‘La tempesta esvaïda’, va ser musicada per Joaquim Serra per configurar una obra escènica que els va comportar un gran èxit en el seu moment.