El Consell de les Dones de Sant Martí celebra els seus primers 25 anys

15/06/2018 - 10:13 h

Feminismes-dona. Un acte institucional ha recordat el paper cabdal de l'espai per al districte i també per a la ciutat així com s'ha homenatjat a les dones que l'han fet possible

L'acte institucional de commemoració dels 25 anys del Consell de Dones de Sant Martí s'ha celebrat aquest dijous 14 de juny a la seu del districte. En ell s'ha homenatjat les dones protagonistes i el paper cabdal de l'espai tant a nivell de districte com de ciutat.

Pioner a Barcelona, el Consell de les Dones de Sant Martí ha celebrat els seus primers 25 anys de vida aquest dijous 14 de juny a la Seu del Districte en un acte institucional que portava per lema “Juntes movem el món”. 

VÍDEO: Notícia 25 anys Consell de la Dona (Ràdio Clot Televisió)

L’acte, emotiu i reivindicatiu alhora, ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la regidora de feminismes i LGTBI, Laura Pérez, el regidor del districte, Josep Maria Montaner, i la regidora de feminismes i LGTBI de Sant Martí, Carlota Falgueras.

En la seva intervenció, Ada Colau ha destacat que “les dones han contribuït a la construcció col·lectiva social i política de Barcelona, com vam demostrar el passat 8 de març amb la primera vaga feminista. I el Consell de Dones de Sant Martí sempre ha estat al capdavant d’aquesta lluita i reivindicació”.

A l’acte també hi han assistit moltes entitats, dones i tècniques municipals i s’ha recordat el paper cabdal d’aquest espai al districte i a la ciutat. A més, ha tingut un recordatori especial per a les dones que van tenir un paper protagonista en la creació del Consell de Dones de Sant Martí, l’any 1993:

» Eulàlia Vintró, segona tinenta d’alcaldia de l’àmbit de Benestar Social
» Carolina Homar, regidora de Serveis Socials
» Marta Mas Puelles, consellera per la Igualtat
» Elisabet Gaspar, tècnica de Dones
» Mercedes Sánchez, La tela de Penélope
» Maria Aran, Àmbar Prim
» Paquita Magí, Heura
» Lucia Solis, Dones Joves
» Carme Garcia, Foment Martinenc

Un quart de segle de lluita violeta

L’any 1993 es va crear a Sant Martí el primer Consell de Dones de la ciutat. Va ser tres anys després que l’Ajuntament de Barcelona anomenés les primeres deu conselleres per a la igualtat, una per districte, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones el 8 de març de 1990.

Tot just un any més tard, Sant Martí va acollir la celebració de la Primera Setmana de la Dona, unes jornades dedicades a analitzar, reivindicar i lluitar pels drets de les dones de la ciutat. Des de llavors, aquest organisme ha treballat per millorar la visibilització de les lluites i la reivindicació del paper de les dones a la societat.

Durant aquests 25 anys han estat moltes les lluites, entre les quals se’n destaquen les reivindicacions veïnals de les dones per a la millora dels espais públics; el treball per l’alfabetització de persones adultes; la recuperació de la memòria històrica; i les moltes accions contra la violència masclista com, per exemple, el grafit pintat l’any 2014 davant La Farinera del Clot contra els feminicidis o les campanyes de sensibilització vers els més joves.

VÍDEO: Reportatge 25 anys Consell de la Dona (Ràdio Clot Televisió)

Els objectius del Consell de Dones de Sant Martí són, principalment:

» Estudiar i emetre informes sobre els temes relacionats amb la igualtat d’oportunitats i/o la no discriminació per raó de sexe;
» Potenciar la coordinació entre altres serveis i comissions del districte per tal d’evitar aquesta discriminació en totes les actuacions i programes i conèixer la situació de les dones del districte i les seves diferents problemàtiques.
» Promoure la informació, el debat i la difusió de la qualitat de vida de les dones.